Citrongula blommor tar plats!

Gult är inte fult. Så klart! Färg är inte fult och alla har vi olika smak. Men gula blommor har länge haft svårt att hävda sig i den gröna modesvängen. Många är de som har gult som sin minsta favoritfärg i trädgården. Solens färg blir lätt för skarp, den tar över och gula blommor får ofta ogrässtämpel. Flera års trend med romantiska och milda färger i rabatten har inte gjort det lättare för gult att bli poppis.

Limegröna växter kanske banande väg?

Men så för ett par år sedan stack limegrönt upp och blev en fräck kontrastfärg i rabatter och krukarrangemang. Vi uppskattade att limegrönt lös upp, och vilken färg gör det med − jo, gult! Och i år verkar det vara just gult som gäller, men lite försiktigt med en ljus, mild variant. Bilderna här är alla från Sofiero och jag rekommenderar varmt och innerligt ett besök där om ni har vägarna förbi. Just nu är parken verkligen en hyllning till allt vad trädgård står för.

CITRONGULA BLOMMOR I HÖGSOMMARTID

 

JÄTTEVÄDD
Cephalaria gigantea
Skira, söta ljusgula blommor på riktigt höga stjälkar, upp till 2 meter. Busigt och snyggt att plantera längst bak i en perennarabatt eller som enda färg i en plantering med i bladväxter i olika gröna nyanser och med olika form på bladen. Blommorna är vackra även när de vissnar.

 

RÖLLIKA
Achillea millefolium
Röllika är vit i sitt vilda tillstånd men finns i olika färger för våra trädgårdar. I citrongult lyser den upp alldeles lagom i en färgstark sommarrabatt. Finns i lite olika höjd, denna är ungefär 30 cm.

 

LÄKESILVERAX
Actaea racemosa
Så coola! Först tror man kanske att det är en ljusgul kransveronika, men icke. Detta är ett silverax som inte skäms för sig! Roten användes visst av indianer mot klimakteriebesvär, reumatism och tinnitus, därav läkeförleden.
ROSENSKÄRA
Cosmos bipinnatus
Dessa rosenskäror är låga och kompakta. Och citrongula, så klart! Tror att sorten heter ’Xanthos’. Får gärna komma hem till mig!
Rabatten i sin helhet. Det är kul när parker svävar ut och låter sina planteringar bli lite, jag vill inte säga vulgära men livfulla och färgstarka. Det ger inspiration att ta med hem till allt från kruka till täppa, koloni och trädgård. Det är inte formatet som styr utan fantasin och glädjen!
Fortsatt skön sommar
önskar Katarina

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 9 =

Rulla till toppen