Dags att driva amaryllis!

De stora, saftiga amaryllislökarna kommer nu ut i butikerna och vi kan börja tänka till kring när de ska börjar drivas upp för blomning i rätt tid. Räkna med 6 till 8 veckor från plantering till blomning. Fram till plantering förvaras löken bäst vid 10 till 12 grader.

Amaryllis i blom hos Wallåkra Stenkärlsfabrik i Vallåkra utanför Helsingborg. Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Driv din amaryllis så här!

Dagen innan du ska plantera amaryllisen, ställ den över ett glas med rötterna i vatten (men inte själva löken!). Låt stå över natten.

För planteringen väljer du en kruka som är så stor att ca två fingrar i bredd går mellan löken och krukkanten. Plantera amaryllislöken i vanlig blomjord, men ta gärna lite lecakulor i botten. En tredjedel av löken ska vara ovan jord.

Vattna igenom jorden rejält, ställ sedan krukan med en pappershuva över i ett fönster ovanför ett påslaget element, eller annars mörkt och varmt så att rotbildningen snabbt kommer igång. Vattna inte mer nu innan blomstängeln kommer upp. När stängeln kommer upp tar du bort huvan och förser krukan med ett s.k. amaryllisstöd som det finns olika att köpa. Vattna nu sparsamt och gärna på krukfatet. Skulle bladen bli blågröna och blomman sloka, vattnar du förmodligen för lite. Lagom är bäst! Någon gödsel behövs inte nu.

När amaryllisen har börjat blomma, ställ den helst lite svalt, i fönster eller en bit in i rummet.

Lycka till!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + fjorton =

Rulla till toppen