Förälskad i apelsintagetes!

Plötsligt händer det! Jag har gått och blivit förälskad i en tagetes. Jag fick den presenterad som apelsintagetes men har förstått att det mer allmänna namnet är kryddtagetes, vetenskapligt tagetes tenuifolia. Jag väljer här att kalla den apelsintagetes, för doftens skull.

Apelsintagetes eller kryddtagetes har funnit vägen till mitt hjärta! Doften är ljuvlig!

Jag trillade över apelsintagetes inför att jag skulle hålla en föreläsning för personer med dövblindhet. Ämnet för föreläsningen var Doft & Smak och syftade till att berätta hur odling kan skänka massor med glädje trots att synintrycken uteblir. Jag samlade därför in allt jag kunde hitta med spännande doft och smak och i en liten kryddbod på landet stod en rufsig väldoftande planta kallad apelsintagetes.

Apelsintagetes en glädjeblomma!

Apelsintagetesens blad är små och finflikiga med en fantastisk doft! För mig är det apelsin till hundra procent som doftar, framförallt skal av apelsin. Åsikterna går dock i sär och mina deltagare i föreläsningen hittade doft av citrus, persilja, gräs och allmänt av kryddor. Någon beskrev doften som glad.

I ett annat ljus går blomman mot gult.

Blommorna är ätbara och finns i olika nyanser, från gul till röd. Min är lysande orange som mörknar mot blommans mitt. Blommans färg skiftar också lite beroende på ljuset. Plantan översållas av små söta blommor som flankeras av massor med nya knoppar. Blomningen kommer fortsätta till det fryser är jag säker på! Plantan blir ca 40 cm hög.

Biologiskt växtskydd

Doften från apelsintagetesens blad ska hjälpa till att skrämma bort skadegörare. Exakt vilka har jag inte lyckats reda ut men jag testar i alla fall i växthuset i år. Jag brukar få mängder med vita flygare. Kanske de uteblir i år, vem vet.

Låt se om dessa doftande små blad kan skrämma bort diverse skadedjur. Mig skrämmer de inte!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton + 7 =

Rulla till toppen