Hur sent kan jag plantera barrotad häck?

Det kommer frågor om att plantera barrotad häck och hur sent på året det går att göra. Relevant och bra fråga. Först måste vi reda ut vad en barrotad häckplanta är för något och gör det genom att se vilka olika sätt det finns att plantera häck på.

En häck är en investering på många sätt. Ekonomiskt så klart men även i att du på lång sikt får en naturligt insynsskyddad trädgård. En häck är lätt att sköta, den är långlivad och den ger ett behagligt vindskydd runt din trädgård. Fördelen med häck som vindskydd är att den inte stoppar vinden helt, och tvingar den ta en annan väg, utan silar den genom sina grenar på ett mjukt och naturligt sätt

Olika sätt att köpa häckplantor

Krukodlade häckplantor köps som namnet avslöjar i kruka och finns i olika storlekar. Krukodlade häckväxter kostar mer än barrotade men det krävs inte lika många plantor och häcken blir hög och tät snabbare. Krukodlade häckväxter kan planteras under hela växtsäsongen, men kräver mycket passning och vattning under sommarmånaderna.  Bäst är att plantera en häck med krukodlade plantor under vår och höst,

Färdighäck är benämningen på häckplantor som säljs stora och färdigklippta, från 150 cm upp till nästan 2 meter höga direkt vid inköp. Färdighäck blir en tät, hög och insynsskyddande häck på bara en säsong. Den kan planteras en bit in i juni så länge du är hemma och kan vattna. Priset är så klart mycket högre än de båda andra alternativen. Färdighäck finns i sortimentet hos en del plantskolor medan andra har det som beställningsvara och säljs ofta på så kallad klump.

Barrotade plantor är det billigaste alternativet. De köps i plantskolan när de är i vila, vilket för nybörjaren kan kännas som att plantera en död växt. De lever i allra högsta grad men har gått i vinterdvala, alltså slutat vara i aktiv tillväxt. Detta gör att vi kan plantera barrotade häckplantor riktigt sent, fram tills tjälen går i jorden, och tidigt på året, efter att tjälen gått ur jorden. Barrotade häckplantor köps i buntar om minst 10 och kan beställas i de flesta välsorterade plantskolor och handelsträdgårdar så att du har de tillgängliga när det är dags för plantering.

Barrotad häckplanta längst till höger, sen två storlekar av krukodlad häck och till vänster en planta av färdighäck på klump. Teckning: Splendor Plant AB

Gör så här när du planterar barrotad häck på hösten!

1. Välj rätt sorts häck
Eftersom en häck ofta ska planteras på en stor, eller snarare lång, yta är det viktigt att välja en sort som trivs i din jord, så att du inte måste börja med ett omfattande jordförbättringsarbete. Det är också viktigt att sorten trivs i det läge du erbjuder för att den ska utvecklas på bästa sätt. Fundera på vilken typ av jord du har, om det är torrt eller fuktigt på platsen, om häcken kommer stå soligt eller i skugga och om platsen är blåsig. I slutet av inlägget finns en lista med lite information om några av våra vanligaste häckväxter. I övrigt är det bra att botanisera i plantskolan och fråga personalen om vad som kan tänkas trivas hos dig.

2. Plantera så snart du kan!
Barrotade plantor har fria rötter som inte omges av blöt, skyddande jord. Plantorna får inte torka ut utan ska i jorden så snart det bara går. Planera därför så att köp och planteringstid sammanfaller. Skulle det inte funka – du kanske kommer hem med dina plantor också kommer något emellan, sen går ett par veckor tills du har möjlighet att jobba i trädgården nästa gång- då jordslår du häckplantorna. Jordslå innebär att du lägger plantorna någonstans i trädgårdens skuggiga del och skyfflar jord över rötterna. En tillfällig, mycket bra lösning!

3. Gräv, luckra och plantera
Innan du börjar gräva är det bra att sätta häckplantorna i vatten så att rötterna får suga upp ett ordentligt vätskeförråd. Börja sedan med att gräva ett planteringsdike. Diket ska vara minst 40 cm djupt och 70 cm brett. Dra gärna en lina rakt genom diket för att hjälpa dig att hålla en rak linje vid planteringen. I diket ska du nu gräva en grop till varje planta. Luckra upp jorden i botten på gropen och häll gärna ner kompostjord eller bra planteringsjord blandad med kogödsel.

För att underlätta hela processen gräver du först en grop, sätter ner första plantan och gräver direkt nästa grop. Den jorden som kommer upp ur andra gropen lägger du på den första plantan. Då har du hela tiden snurr på jorden så att det inte byggs upp en stor hög.

Du kan behöva klippa till rötterna på barrotade plantor – de ska inte tryckas ihop i botten av gropen. Fyll sedan på med jord och tryck till ordentligt med foten så att plantan står rakt och stadigt.

4. Vattna vid behov
En stor fördel med att plantera sent på året är att jorden är naturligt fuktig. Du behöver kanske inte vattna alls. Håll utkik och skulle det vara torrt för årstiden så vattna dina nyplanterade häckplantor de första veckorna.

Några vanliga och bra häcksorter

Det finns många sorters häckväxter. Fråga i en bra och välsorterad handelsträdgård så hjälper de dig att beskriva de olika. Nedan beskriver jag mina favoriter.

Avenbok: växer bäst på mullrik, kalkhaltig jord. Den tål skugga bra men trivs inte alltför blåsigt. Den är vacker även på vintern med sina torra, rostbruna blad som sitter kvar tills nya knoppar puttar av dem på våren. Zon 1−4. Obs! Klipp inte avenbok förrän den har nåt den höjd du vill ha. Därefter kan den formas såsom du vill ha den.

Avenbok, Carpinus betulus.

Liguster: är kanske den vanligaste formklippta häcken, säkert på grund av att den är så lättskött och snygg. Den är delvis vintergrön och går att forma mycket tät och jämn. Trivs på mullhaltig jord, annars anspråkslös. Kan stå i sol−skugga. Zon 1−3.

Liguster, Ligustrum vulgare.
En formklippt liguster med sina gröna blad mitt i vintern.

Oxel: är en klassisk svensk häckväxt som troget ramar in många gamla trädgårdar. Anspråkslös, vind- och salttålig med vackert silvergrått bladverk. Det bästa för dig som bor vid havet. Zon 1−5.

Oxel, Sorbus intermedia.

Aronia: Vacker buske som får fantastiska höstfärger. Vita blommor i maj−juni. Bären är svarta, nyttiga och ätliga. Trivs i vanlig trädgårdsjord i sol−halvskugga. Zon 1−5.

Svartaronia, Aronia melanocarpa
Svartaronia med sina vackra, nyttiga bär och begynnande höstfärg på bladen.

Spirea: finns olika sorter som alla är slående vackra när de blommar på våren. De är lättodlade och tåliga och kan stå i sol−halvskugga. Zon 5.

Bukettspirea, Spiraea vanhouttei, med blommor som i små buketter.
Norsk brudspirea, Spiraea cinerea, ’Grefsheim’ E, med blommor på långa stänglar.

Det var veckans fråga!

Tveka inte att mejla om du undrar över något i din trädgård, täppa, på kolonin eller balkongen:
pennaspade@live.se
Glöm inte fika ute så länge det går. Må så gott!/Katarina

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem + arton =

Rulla till toppen