Kupa rosor – när, hur & varför

Jag fick en fråga häromdagen om kupning av rosor. När det ska göras, hur och varför.

När kupas rosorna?
I slutet av oktober gäller för stora delar av landet medan vi här i söder kan vänta något längre.

Varför kupas rosor?
Svaret på varför rosor vill specialbehandlas på det här viset är för att förbättra övervintringen. Alla rosor behöver inte kupas och behovet är olika stort i olika delar av landet. För att göra det enkelt kan man säga att riktigt härdiga buskrosor, som klarar zon 4 och uppåt, inte behöver vinterskyddas i landets sydligare delar. Övriga rosor, rabatt, klätter och stamodlade, tar tacksamt emot ett värmande täcke.

Hur kupas rosor?
Använd jorden som finns i rabatten och gräv en kulle kring de nedre delarna av plantan, upp runt grenarna. Eller använd grov kompost eller annan bra jord. Torv är en dålig idé! Den suger åt sig vatten och riskerar att bli till en isklump, som gör mer skada än nytta. Avsluta arbetet med att täcka med granris eller löv.

Om snön har kommit där du bor är den ett utmärkt skyddande täcke i sig. Om grenarna tyngs ner av ett tjockt snötäcke kan det dock vara bra att skaka ner snön på marken.

Nu är rosorna förberedda för vintern och det ser dessutom riktigt snyggt ut. Ta bort granris och kratta tillbaka den kupade jorden i rabatten till våren när risken för hård frost är över.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Du gillar kanske också...