Neive i Piemonte

Neive i Piemonte

Neive är en bedårande liten medeltida by i Le Langhe i regionen Piemonte. De vackra kullarna och slänterna runt byn är fullkomligt pepprade med vinodlingar.

Gamla Neive ligger som en kakdekoration på toppen av en mjuk kulle. Innanför stenmuren strängs husen och de smala gränderna − det tar i runda slängar en kvart att gå rakt igenom byn. Nedanför, på slättlandet, ligger Neive Borgonuovo, den moderna delen av staden som inte alls har samma charm.

Ett visst vinintresse rekommenderas!

Vi tycker Neive är en underbar plats som vi gärna återkommer till, trots att byn är så pytteliten. Betonas bör att det krävs ett visst vinintresse för att uppskatta besöket. Här pratar man vin, smakar vin, odlar vin, skördar vin, tillverkar vin och säljer vin.

Byborna i Neive är tillmötesgående mot turister, säkert för att besökarna inte är så fasligt många och upplevs som ett uppfriskande avbrott i byvardagen. Också är de nog lite stolta också över denna vackra plats.

Restaurangtips i Neive

Det finns flera bra restauranger i Neive, något ska ju ätas till alla vinerna. Ni får ett genuint trevligt restaurangbesök på Ristorante La Luna Nel Pozzo. Lokalen är precis så ocharmig och kallt upplyst som många italienska restauranger, inget Lady och Lufsen lull, lull här inte. Personalen är artig, superproffsig och lite gammaldags. Och maten är väldigt god och spännande både i smak och i uppläggning. När det kommer till vinet är det ingen dum idé att lägga valet på kyparen. Italienska kypare älskar att få välja vin till gästen och tar uppgiften på största allvar.

Avkopplande boende på vingård

Första gången vi besökte Neive var 1993 och då hamnade vi på Fattoria San Giuliano. Då en lite yrvaken vingård vars ägare inte var vidare van vid att ta emot besök. Nu är gården helrenoverad och har utökat med agriturismo, bo på vingård.

Här är det lagom att bo ett par, tre nätter och uppleva lilla Neive, gå på vinprovningar och koppla av vid poolen med en makalös utsikt. Går man inte ner i varv här så vet jag inte vad som krävs för att göra det.

Låt Neive vara en del i resan

Neive är idealiskt att besöka som en del i en rundresa i Piemonte och grannregionen Ligurien. Nära Neive ligger andra vackra och ur vinhänsyn intressanta platser som Alba och Asti. Här odlas de fantastiska vinerna som Barbaresco, Barbera, Moscato och Dolcetto . Det är förhållandevis enkelt att hitta vingårdar här som gärna tar emot spontanbesök.

Ett enkelt och billigt sätt att ta ta sig till Piemonte och Neive är att flyga till antingen Milano Linate eller Bergamo-Orio al Serio och hyra bil där.

Denna text kommer från hemsidan 2Goda.se som jag driver tillsammans med min man Håkan.
Vi importerar vin från små vinodlare i Italien och delar med oss av kunskap och erfarenheter längs vägen.

LÄS MER!
Arneis – vin på frammarsch
Nebbiolo – Piemontes ädla druva
Nu skördas arneis i Piemonte

Hemsida Fattoria San Giuliano

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och en av delägarna i 2Goda Vin & Bryggeri.

Dela inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 11 =