Odla pelargonsticklingar

Pelargonsticklingar, dessa sötnosar, är något som verkligen sätter fart på min odlingsglädje! Många tar egna sticklingar på sina övervintrade pelargoner Det är inte alls svårt och ett trevligt pyssel men det kräver att du har lyckats övervintra några plantor (mina har inte klarat sig). Har du bara en planta blir det dessutom lite dåligt urval av sorter. Entusiasterna löser detta genom att byta sorter med sina pelargonvänner. För dig som varken har övervintrade pelargoner, pelargonvänner eller lust att ta egna sticklingar finns alternativet att köpa färdiga sticklingar.

Rara sticklingar av pelargonen ’Mårbacka’.
Garden centers och en del handelsträdgårdar säljer pelargonsticklingar. Tyvärr börjar många av de stora kedjorna att sälja de små späda plantorna alldeles för tidigt, redan i februari. Det finns ingen anledning att börja så tidigt, vänta på att det naturliga ljuset kommer tillbaka.

Plocka blommor och knoppar

Pelargonsticklingarna ska ansas regelbundet från blommor och blomknoppar för att växtkraften ska gå till produktion av rötter och blad under sticklingens tillväxttid. Det är lätt att välja sticklingar ute i handeln som har små söta blommor och fina blomknoppar men gå inte i den fällan. Butiken har gjort ett dåligt jobb med ansningen! Välj de plantor som är små och kompakta med en tät rosett av blad och inga blomknoppar! Blomning får du njuta av längre fram när plantan har vuxit sig stark.
Jag släpper fram en liten blomma bara för att det är så fint…
Efter förhållningsorderna ovan ska jag erkänna att väl hemma med mina pelargonsticklingar brukar jag låta någon planta få behålla en knopp och blomma bara för att det är så fint. Men det är ju mitt eget val och jag vet att detta exemplar växer till sig långsammare och kanske blir klenare. Det gör inget när jag har andra sticklingar som snabbt fyller ut sina krukor.

Plantera i olika krukor

När jag får hem mina sticklingar planterar jag dem i bra planteringsjord i lite alla möjliga krukor. En stickling var i små krukor och flera i de lite större. De placeras varmt och ljust och inomhus tills värmen kommer i mitt växthus. När de vuxit till sig arrangerar jag dem i de krukor de ska stå i hela sommaren och sätter ut på altanen. Nu börjar jag också göda pelargonerna med flytande näring en gång i veckan.
Till sommaren växer pelargonerna med full kraft och vill gärna komma ut i friska luften. Här från vinhuset på Sofiero.

Sen väntar en lång härlig perlagonsäsong. Lycka till!

 

HAR DU EGNA TIPS OCH IDÉER?
Jag vet att det finns så många duktiga pelargonentusiaster. Tveka inte att kommentera här eller mejla mig om ni vill dela med er av tips och idéer eller om ni kan tipsa om sticklingsbytardagar på olika platser: pennaspade@live.seVill du ta sticklingar på dina övervintrade pelargoner, eller har en vän som vill dela med sig från sina, finns en mycket enkel och bra beskrivning hur du gör hos Helsingborgs Trädgårdsförening: Föröka pelargoner med sticklingar

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 4 =

Rulla till toppen