Bekämpa mördarsniglar!

Jag tänkte inte skriva om mördarsniglar i år. Jag tänkte att jag inte skulle tänka på dem alls och jag tänkte inte låta dem lägga sordin på min odlingsglädje. Förlåt så mycket för ordvalet men det sket sig fullständigt! Jag låter bilden från mitt sallatsland veckan efter midsommar tala för sig själv.


Att klippa mördarsniglar ger bäst resultat!

Det finns hur många tips som helst på hur mördarsniglar ska bekämpas: Att spreja kaffe på plantorna fungerar, ända tills det börjar regna, ölfällor fungerar, men det tar mycket tid att både gillra och vittja. Att salta sniglarna är inte att rekommendera då växterna tar skada och sniglarna plågas. Medel mot sniglar som finns i trädgårdshandeln fungerar men är dyrt och knappast realistiskt i en stor trädgård.

Att metodiskt plocka mördarsniglarna och halshugga dem med sax eller sekatör är det sätt som ger i särklass bäst resultat hos mig. Eftersom sommarens inledning var så torr och sniglarna höll sig undan satte jag inte igång att klippa dem tidigt som jag brukar. När regnet sedan kom efter midsommar överrumplade de slemmiga typerna mig fullständigt. Bilden på sallatsplantan ovan är från veckan efter midsommar.

Nu har jag nästan klippt ikapp och lyckats rädda lite av sallatsskörden. Snigelexpert Ted von Proschwitz vid Göteborgs naturhistoriska museum håller med om att klippmetoden är effektiv och tillägger att om man vill vara så snigelhuman som möjligt är det bästa att snitta cirka 5 mm från huvudändan. Gräv sedan ner de döda sniglarna så att de inte ligger och lockar till sig ännu fler hungriga artfränder. I min trädgård är sniglarna för många för att jag ska hinna tänka humant, jag bara klipper!

Två andra effektiva metoder mot mördarsniglar är:

  • Att avliva dem i kokhett vatten och sedan gräva ner dem. Snabbt och barmhärtigt.
  • Att lägga dem i en plastpåse eller burk och stoppa dem i frysen och sedan gräva ner dem.

Aska fungerar lokalt

Jag är i år anmäld till en pumpatävling och har planterat min blivande vinnare i komposten. Just där vill jag inte ens att sniglarna ska tänka på att komma nära. Därför strör jag en sträng med aska runt hela plantan och det verkar fungera. Sniglar är känsliga för otrevligt underlag och jag tror helt enkelt att askan och slemmet från sniglarna inte fungera ihop. Blir kanske obehaglig friktion. Eller så torkar askan ut snigeln. Lagom mängd med aska ger dessutom fint tillskott av kalium och kalk i komposten.

LÄS MER!
Om mördarsnigeln
Hur övervintrar mördarsnigeln?

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 3 =

Rulla till toppen