Sambucus Nigra ’Black Lace’!

Fläderblom, fläderdoft, fläderbär och flädersaft sitter djupt i mitt barnasinne från somrarna i Smygehamn där min mormor kokade saft och bakade bullar i det gamla skånelängaköket. Den tunga doften av fläder blandat med stanken av sydkuststång är sommar för mig!

Den svarta flädern, Sambucus Nigra, ’Black Lace’, har kommit in i mitt liv långt senare och bjuder på helt andra känslor än vanlig fläder (som också har det vetenskapliga namnet Sambucus Nigra). ’Black Lace’ är som ett möte mellan klassisk svensk fauna och den asiatiska. Med sina sirliga, flikiga blad i vacker svartröd färg och mer utmejslat växtsätt påminner den om en japansk lönn. När sedan blommorna kommer kliver fläderkaraktären fram, fast i rosa!

’Black Lace’ bomma doftar inte lika starkt som vanlig fläder, men gott och lite mer sofistikerat.
När blomman börjar vissna övergår färgen mer i vit.
Bären blir svarta. Det går utmärkt att göra saft på både blommorna och bären, men svart fläder är inte lika rik på nektar som vanlig fläder så det kommer inte smaka lika mycket barndom!

Plantera svart fläder ’Black Lace’

’Black Lace’ är lika lättodlad som vanlig fläder men växer inte alls lika kraftfullt. De första åren går det snarare långsamt, men sen tar den mer fart och slutar på ca 3 meter. Plantera i vanlig trädgårdsjord, dock ej för torr. Jag ger min en näve hönsgödsel på våren, annars kräver den ingenting!

Hoppas värmen kommer snart så vi kan börjar plantera och härja runt ordentligt i trädgårdar, täppor,
kolonier och på balkonger! Njut av det lilla så länge.

Kungsängslilja
blyg och vacker! 
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör
Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 − 4 =

Rulla till toppen