Satsa på marktäckande växter!

Marktäckande växter följer den vilda naturens principer att all bar mark bör täckas med växtlighet för att hålla jorden på plats. I trädgården hjälper de oss att minska på ogräsrensningen och att samla ihop rabatten till en snygg och frodig helhet.

Marktäckande murgröna håller ogräset borta och binder ihop kloten av idegran.

Vad är en marktäckande växt?

De flesta buskar och perenner täcker marken om de bara planteras tillräckligt tätt. Men för att kunna skryta med att vara en god marktäckare bör växten ha följande egenskaper:

  • Växa snabbt
  • Ha tätt, gärna krypande växtsätt
  • Ha god härdighet
  • Vara så underhållsfri som möjligt

Vad är marktäckare bra för?

Ett bra sätt att skapa en mer lättskött trädgård är att sträva efter att täcka all bar mark med växter. För gör inte du det så fixar naturen den saken genom att se till så att det växer ogräs där.

Marktäckande växter kan få breda ut sig under buskar och träd, på slänter och andra svårodlade platser, för att fylla ut mellan kantstenar och i stenpartier och inte minst för att hålla tillbaka ogräs i rabatterna. Just i rabatten fungerar marktäckarna dessutom som sammanbindande mellan grupper av växter. Mer om detta när vi kommer till växtkomposition senare i höst.

Marktäckande växter kan ersätta delar av en gräsmatta, om du är trött på klippandet eller kanske på mossan. Slutligen bildar de vackra, mjuka och lättskötta kanter på rabatter, stenläggningar och gräsmattor.

Plantering

Ibland tilldelas marktäckarna närmast magiska krafter. Som om det bara är att gräva ner de lite varstans så löser sig alla bekymmer. Visst är de bra och vackra men de ställer ett och annat krav för att lyckas med sitt uppdrag. Tänk på att:

  • Se till så att platsen är så ogräsfri som möjligt när du planterar, så att förutsättningarna för god etablering är de bästa.
  • Plantera inte för glest. I plantskolan eller i trädgårdsböcker kan du få information om vilket avstånd du bör ha mellan plantorna.
  • Välj rätt sort till rätt läge. Fråga i plantskolan!
  • Lägg gärna täckbark och/eller markduk mellan plantorna de första säsongerna, innan marktäckarna har börjat täcka ordentligt.
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Dela inlägget

1 reaktion på ”Satsa på marktäckande växter!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + nitton =

Rulla till toppen