Tulpanens dag!

Tulpanernas roll som det nya årets ljus- och färgglimt är stor. När första buketten står i en vas på matbordet är de som om huset blir vädrat och städat blott av det. Med lite tur åldras tulpanerna med stil så att vi kan ha buketten kvar några dagar extra och gilla det bedagade uttrycket. Annars är väl en vecka livslängden för en kvalitetsbukett med tulpaner.

Satsa på svenskodlade tulpaner

Apropå kvalitet så är det just denna dag, den 15 januari, Tulpanens dag då Blomsterfrämjandet slår ett välförtjänt slag för svenskodlade tulpaner.  Det finns runt dussintalet tulpanodlare i Sverige och alla är klimatcertifierade och odlar enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler. Det odlas runt hisnande 150 miljoner tulpaner i Sverige varje år.

Foto: Blomsterfrämjandet

För bästa hållbarhet skärs ca 1 cm av stjälkarna av med en vass kniv. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten. Placera tulpanerna i en vas och fyll på med friskt och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus.

Placera tulpanerna en bit ifrån färsk frukt eftersom tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukt avger när den mognar eller börjar ruttna i rumstemperatur.

MÅ SÅ GOTT!
Katarina

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 4 =

Rulla till toppen