Fjärilar har bra smak!

Fjärilar har bra smak! Se själv om du går förbi en plantering där mängder av fjärilar fladdrar från blomma till blomma och då och då slår sig ner i solgasset. Du kommer upptäcka att rabatten ligger i sol och värme och består av vackra, färgglada blommor med härliga dofter. Här kan alltså även vi trivas utmärkt.

Vill du skapa en egen fjärilsrabatt i din trädgård eller en fjärilshörna på balkongen? Då ska du få lite tips för att komma igång!

En dahlia har lockat till sig en nässelfjäril.

Fjärilar trivs i sol

På balkongen kan du ställa dina fjärilskrukor mot en soldränkt vägg och i trädgården letar du upp en solig, varm plats.

Fjärilar trivs i lä

Har du ingen skyddad plats kan du plantera en lähäck runt rabatten i trädgården av ex syren eller liguster. På balkongen vindskyddas dina krukor av en spaljé med klängväxter på, ex en doftande kaprifol eller ettårig slingrande indiankrasse.

Ju fler desto bättre!

Fjärilarna hittar lättare sina favoritplatser om du placerar växterna i klungor. I rabatten kan du plantera många växter av samma sort i grupp och på balkongen vägleder du fjärilarna genom att samla ihop fjärilskrukorna på en plats.

Stenkyndel längst fram, anisisop i mitten och längst bak syns en fjärilsbuske.

Skapa ett vilohörn för fjärilarna

Placera ett fågelbad och några stenar dit fjärilarna kan söka sig för att dricka och vila en stund. Nu har du skapat en fin miljö för både dig själv och fjärilarna. I trädgården kan du ev också tänka på att larver och puppor behöver någonstans att växa till. Nässlor, gräs och tistlar är utmärkta växtslag så vill du slippa rensa en hörna av trädgården kan du skylla på att du skapat en fristad för fjärilarnas fortplantning!

Starka färger på blommorna!

Växter som drar till sig fjärilar är vackra, färgstarka och doftar av nektar. På balkongen blir en klunga med kryddväxter en fin fjärilshörna och i den lilla trädgården är syrenbuddleja, eller fjärilsbuske som den så passande heter, ett säkert kort. Dina växtval är så klart beroende av plats och möjligheter.

BRA SORTER ATT BÖRJA MED

Perenner och kryddväxter: anisisop, lavendel, stenkyndel, rosenflockel, blodnäva, fetbladsväxter, isop, rosmarin och kungsmynta.

Rosenflockel älskas av fjärilar.
Citronfjäril på lavendel.

Buskar: syrenbuddleja, syren och kaprifol.

Syrenbuddleja eller fjärilsbuske som den så passande kallas.

Ettåringar: heliotrop, jätteverbena, luktärt och ringblomma

Tistelfjäril på jätteverbena.

Lökväxter: pingstliljor, snöklocka och kungslilja.

Det härliga med att ta sig tid och lust att skapa en fjärilshörna på balkongen, i trädgården eller täppan är att det blir en lika skön plats att vistas på för dig som för fjärilarna. Nytta med nöje alltså!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Dela inlägget
Rulla till toppen