5 goda skäl att odla chili

Det är något magiskt med chili. Den som börjar odla och driva egna plantor hemma förstår snart vad jag menar och inser att nu är det chili varje år som gäller. För mig är det dags att börja så till mig själv och till några i min närhet som vant sig vid att det levereras ett gäng plantor varje år.

5 goda skäl att odla chili

1. Du kan börja redan nu! Slutet av januari början av februari är perfekt tid att så chili och ett utmärkt sätt att väcka liv i en vintertrött odlingssjäl. Botanisera i trädgårdhandeln för att hitta sorter som passar dig bäst, inte minst vad gäller styrkan på chilin. Tre sorter som jag gillar skarpt är ’Hungarian Hot Wax’, ’Chiluacle Negro’ och  ’Jamaican Bell’. Förra året testade jag  ’Hot Lemon’ som har het doft och smak av citron. Den var supergod och kommer odlas i år igen. Påsarna nedan är fotade av Nelson Garden (www.nelsongarden.se).

2. Det är enkelt! Det är alltid bäst att läsa på påsen för varje enskild chilisort hur de ska odlas. Det kan skilja lite vad gäller bästa tid att börja, temperatur på sådden och groningstid. Allmän kan man ändå säga:

  • Förodla inomhus från januari/februari.
  • Beroende på sort tar förkultiveringen 8-17 veckor.
  • Så i små plastkrukor, i tråg eller annat du har hemma. Viktigt är att det finns hål i botten.
  • Sådden bör placeras i en temperatur på 18-22 grader.
  • Kruka om plantorna två gånger innan de planteras på sin slutgiltiga växtplats…
  • … som ska vara kruka, kärl eller liknande. Chili trivs inte på friland i Sverige.
  • Använd näringsrik och lucker jord till krukan som chilin ska spendera säsongen i.
  • Gödsla med flytande näring ca en gång i veckan under säsong, börja när chilin rotat sig i sin kruka.

 

Litet odlingskit. Fast de smala lerkrukorna är finare att titta på än vad de är praktiska att odla i. jag brukar låta två plantor stå i dessa bara som prydnad.

3. Chiliplantor är jättefina! Från första lilla plantan är chili mycket dekorativt. Det är kul att följa hur chilin växer till en liten fin buske, hur den sätter massor med blommor och senare frukter som långsamt byter färg allteftersom de mognar. Ju längre de mognar desto smakrikare blir de (och starkare om sorten är het).

4. Chiliplantor är kul att ge bort! Jag ger gärna bort ett gäng chiliplantor eftersom det tenderar att bli många. En liten pigg planta i en fin kruka och ett kort med information om sort och råd om hur chilin odlas vill väl alla ha? Blir du sedan inte bjuden igen på ett tag kan du börja misstänka att värden i fråga inte lyckats riktigt med sin fådda planta.

5. Du får ett nyttigt och gott chiliskafferi. Jag skördar chilin i omgångar från augusti fram till slutet av oktober. En del använder jag färska i maten (ta bort kärnorna om du vill minska hettan), andra torkar jag och har som fantastiskt fin krydda ända fram till nästa års skörd.

Jag önskar er ett fint chiliår!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fyra =

Rulla till toppen