Att mota bort ogräset

Varför finns ogräs? kan den trötta och ledbrutna odlaren fråga sig. Svaret på frågan ligger bortom villastaketen och den odlade marken, i naturens egna bestämmelser. I naturen har ogräset alltid haft uppgiften att växa sig starkt och täcka marken där inget annat växer. En bar mark är något naturen inte accepterar. Där marken ligger öppen och oskyddad riskerar nämligen näringsrik och lucker jord att blåsa bort. Eftersom inget växer där finns heller ingen aktivitet i jorden, inget nytt organiskt material bildas och kvar blir en arm och näringsfattig jord.

Åkerfräken har en imponerande växtkraft och
slår snabbt till där marken ligger bar. Ett riktigt fult ogräs.
Sett ur naturens perspektiv är ogräsen alltså gamla, nyttiga kulturväxter. Sett ur trädgårdsägarens perspektiv är de starkväxande, ovälkomna gäster som konkurerrar med prydnadsväxterna om vatten, plats, ljus, näring och blickfång. Förebyggande arbete mot ogräs handlar mycket om att skapa bästa förutsättningar för prydnadsväxterna, så att de klarar av att stå emot ogräset. Se till så att det är ordentligt rensat vid nyplantering, ge växten en bra start med fin mullrik jord vattna ordentligt tills plantan har etablerat sig. Plantera inte för glest utan låt växterna täcka marken så snart det går. Plantera gärna in marktäckande växter mellan övriga perenner.
Här har man gjort ett gediget förarbete mot ogräs!

Trots all världens förebyggande arbete så existerar inte den ogräsfria trädgården. Rent subjektivt kan den förstås finnas för alla er som tycker att ogräset är helt okej eller till och med ser de som en tillgång. Men om det växer dig över huvudet och inget annat har hjälpt så är det bra att veta lite om bekämpning. På icke kemisk väg, talar jag om då.Täck marken runtomkring med bark och lägg eventuellt en markduk under. Markduk kan också användas under stenläggningar för att hålla helt ogräsfritt. Var också ute i god tid på våren och rensa ogräs.

Rensa fröogräs

Med sina grunda rötter är fröogräsen lätta att ta bort. Det allra viktigaste är att rensa bort dem innan de börjar blomma, gärna så snart de tittar upp ur marken. Vissa fröogräs sprider frön hela säsongen, andra har ett par intensiva frötillfällen. Vilken sort det än är så ska de bort innan fröna får tillfälle att spridas. Om du har kompost är den idealisk slutstation för det näringsrika ogräset; då sluts den naturliga cirkeln som är grunden i ekologiskt odlande. Fröna kan så klart ett litet bekymmer, men om ogräset grävs ner ordentligt i komposten så det hamnar där aktiviteten är stor sker nedbrytningen av fröna snabbt.

Rensa rotogräs

Var ute i god tid och rensa bort rotogräsen när de kommer upp på våren. Det har visat sig vara allra mest effektivt att ta dem när några blad har hunnit bildas, då använder roten mycket av sin näring på att skjuta upp blad och tillväxten hämmas ordentligt om dessa blad tas bort och roten behöver använda ytterligare energi för att skjuta upp nya. Att trötta ut rotogräs genom att ständigt kapa av allt grönt ovan jord är en tålamodsprövande men effektiv bekämpning. Ju mindre bladmassa ogräset tillåts producera desto mindre energi kan det föra tillbaka till rötterna som långsamt försvagas.

Kirskål ska tröttas ut, inte dras upp ur jorden. Kör över med gräsklipparen eller klipp med sax. Allt grönt ska bort och när nya skott skjuter upp klipps de också ner. Hav tålamod och förtröstan, det går att bli kirkskålsfri.

Även rotogräs kan återgå till trädgården för att berika jorden med näring. Låt bladverk och rötter ligga och torka i solen några dagar och lägg dem sedan på komposten.

Redskap

Trädgårdens redskap. Katarina Kihlberg

Det finns mängder med verktyg och tekniker för ogräsrensning. Den gamla hederliga ogräshackan och skyffeljärnet, är bra för att skära av rötter och luckra upp jorden i rabatterna. Skyffeljärnet skjuter man framför sig en bit under markytan. Kloräfsa är också bra, både med långt skaft och som handverktyg. För grävning krävs förstås en bra spade. För ogräs med pålrot, som maskros, fungerar ett maskrosjärn. På större ytor, helt täckta med exempelvis kirskål är det gräsklippare som gäller för grovarbetet med att trötta ut ogräset.

Och slutligen – ibland måste vi gilla läget och låta ogräset vara till förmån för lata, goa stunder i trädgården!

 

LÄS OCKSÅ: Hur ogräs växer och sprider sig

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 1 =

Rulla till toppen