Att plantera häck

Det finns många olika och bra sätt att rama in din tomt. Lummigast och mest lättskött vågar jag påstå att häcken är! Om du planerar att investera i en häck i vår är det en god idé att fundera över vilken sorts häck du ska välja och hur du går till väga vid planteringen!
En vintergrön liguster är vacker året runt!

En häck är en investering på många sätt. Ekonomiskt så klart men även i att du på lång sikt får en naturligt insynsskyddad trädgård. En häck är lätt att sköta, den är långlivad och den ger ett behagligt vindskydd runt din trädgård. Fördelen med häck som vindskydd är att den inte stoppar vinden helt, och tvingar den ta en annan väg, utan silar den genom sina grenar på ett mjukt och naturligt sätt.

Olika sätt att köpa häckplantor

Barrotade plantor är det billigaste alternativet. På våren ska de planteras innan tillväxten har kommit igång ordentligt och bör vara i jorden senast i juni. Det är viktigt att plantera barrotade växter direkt efter inköp, alternativt gräva ner de tillfälligt, dock högst en vecka, bakom husknuten. Räkna med 3−4 plantor per meter för de flesta sorter.
Krukodlade plantor kostar lite mer men det behövs inte lika många per meter. Antalet varierar beroende på sort och storlek i krukan. Krukodlade häckväxter kan planteras under hela växtsäsongen.
Färdighäck är benämningen på häckplantor som säljs stora och färdigklippta, från 150 cm upp till nästan 2 meter höga direkt vid inköp. Färdighäck blir en tät, hög och insynsskyddande häck på bara en säsong. Den kan planteras en bit in i juni så länge du är hemma och kan vattna. Priset är så klart mycket högre än de båda andra alternativen. Färdighäck finns i sortimentet hos en del plantskolor medan andra har det som beställningsvara.
Längst till höger barrotad häckplanta, i mitten krukodlade plantor i två storlekar och längst till vänster en färdighäck på klump. Bild: Splendor Plan

Att välja häcksort

Eftersom en häck ofta ska planteras på en stor, eller snarare lång, yta är det viktigt att välja en sort som trivs i din jord, så att du inte måste börja med ett omfattande jordförbättringsarbete som sen måste upprepas varje säsong. Det är också viktigt att sorten trivs i det läge du erbjuder för att den ska utvecklas på bästa sätt. Fundera på vilken typ av jord du har, om det är torrt eller fuktigt på platsen, om häcken kommer stå soligt eller i skugga och om platsen är blåsig. I slutet av artikeln finns en lista med lite information om några av våra vanligaste häckväxter. I övrigt är det bra att botanisera i plantskolan och fråga personalen om vad som kan tänkas trivas hos dig.

Plantera en häck

Innan du börjar gräva är det bra att sätta häckplantorna i vatten så att rötterna får suga upp ett ordentligt vätskeförråd. Börja sedan med att gräva ett planteringsdike. Diket ska vara minst 40 cm djupt och 70 cm brett. Dra gärna en lina rakt genom diket för att hjälpa dig att hålla en rak linje vid planteringen. Lägg ute en presenning som den uppgrävda jorden kan ligga på i vänta på att den ska tillbala igen. I diket ska du nu gräva en grop till varje planta. Det är mycket viktigt att luckra upp jorden i botten på gropen. Blanda upp den befintliga jorden med kompostjord eller bra planteringsjord och kogödsel.

Sätt nu ner plantan i gropen så att den hamnar på samma djup om den stod i hos plantskolan. Du kan behöva klippa till rötterna på barrotade plantor – de ska inte tryckas ihop i botten av gropen. Fyll sedan på med jord och tryck till ordentligt med foten så att plantan står rakt och stadigt. För att skapa en så ogräsfri miljö för den ny häcken som möjligt kan du välja att täcka med markduk runt plantorna.

Glöm inte att vattna din nyplanterade häckplantor regelbundet
de första veckorna efter plantering!

Några vanliga och bra häcksorter

Det finns många sorters häckväxter. Fråga i en bra och välsorterad handelsträdgård så hjälper de dig att beskriva de olika. Nedan beskriver jag mina favoriter.
Avenbok, Carpinus betulus: växer bäst på mullrik, kalkhaltig jord. Den tål skugga bra men trivs inte alltför blåsigt. Den är vacker även på vintern med sina torra, rostbruna blad som sitter kvar tills nya knoppar puttar av dem på våren. Zon 1−4. Obs! Klipp inte avenbok förrän den har nåt den höjd du vill ha. Därefter kan den formas såsom du vill ha den.
Avenbok, häck, Carpinus betulus
Liguster: Ligustrum vulgare, är kanske den vanligaste formklippta häcken, säkert på grund av att den är så lättskött och snygg. Sorten ’Atrovirens är delvis vintergrön. Liguster går att forma mycket tät och jämn. Trivs på mullhaltig jord, annars anspråkslös. Kan stå i sol−skugga. Zon 1−3.
Oxel: är en klassisk svensk häckväxt som troget ramar in många gamla trädgårdar. Anspråkslös, vind- och salttålig med vackert silvergrått bladverk. Det bästa för dig som bor vid havet. Zon 1−5.
Aronia: Vacker, mycket lättodlad buske som får fantastiska höstfärger. Kan odlas både som prydnadsbuske som får växa fritt och som klippt häck. Vita blommor i maj−juni. Bären är svarta och ätliga. Trivs i vanlig trädgårdsjord i sol−halvskugga. Zon 1−5.

Spirea: finns olika sorter som alla är slående vackra när de blommar på våren. De är lättodlade och tåliga och kan stå i sol−halvskugga. Zon 5.

Bukettspirea. Spiraea x vanhouttei
Norsk brudspirea, Spiraea cinerea ’Grefsheim’
Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii: är en mycket vacker buske som även passar till klippt häck. Vaknar tidigt på våren med skira blad och vita blommor. Exploderar i rödorange färg på hösten. Trivs i sol. Zon: 1-5
Prakthäggmispel, Amelanchier lamarcki

Lycka till med din häckplantering!
önskar Katarina
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + sju =

Rulla till toppen