Bästa hösthallon!

Idag är det höstsommar! Vi brukar kalla det Brittsommar eftersom värmen ofta gör en sista svängom runt Brittas namnsdag den 7 oktober.  Nu har det gått tio dagar till in i oktober och det är 17 grader ute. Höstsommar blir ett bra namn. Då passar också ett av trädgårdens bästa bär – hösthallon. De smakar sommar, ser ut som sommar men mognar långt in på hösten. När allt annat lägger in backen och släpper taget mognar hösthallonen i precis lagom mängd för att förgylla varje dag. Till frukostfilen, smoothien eller som idag till snacks när blodsockret ligger i botten.

Hösthallon, Rubus Hösthallon-Gruppen, är guld i trädgården och mognar långt in i oktober.

Mycket sympatiskt med hösthallon är ett de bär frukt på årsskotten. Det innebär att vi inte behöver spara skott utan efter sista skörden på hösten klipps plantorna ner helt och hållet. Vissa lämnar en 10-15 cm men jag brukar kapa helt. Glömmer du klippa ner nu i höst går det utmärkt även under vårvintern.

Hösthallonen som frodas hemma hos mig är Rubus , Hösthallon-Gruppen, ’Autumn Bliss’ E, från Min egen Trädgård. När det finns ett ”E” efter artens och sortens namn betyder det att det är en Elitplanta. Elitplantor som finns till försäljning för privatpersoner är nuförtiden samlade under varumärket Min egen Trädgård.

 

LÄS MER!
Vad är min egen Trädgård!

Önskar alla en fin höstsommardag!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + femton =

Rulla till toppen