När ska lavendeln beskäras?

På sensommaren, när mina lavendel definitivt har blommat över, klipper jag ner blomstänglarna så att busken får en rund och trevlig form inför vintern. Du kan lika bra låta allt visset stå kvar över vintern; det är helt och håller en smakfråga.

Lavendeln får stå orörd ett tag till innan en hård beskärning tar vid.

Huvudbeskärning av lavendel sker tidig vår, mars eller början av april. Jag beskär ganska hårt, ungefär två tredjedelar av busken åker väck. Efter beskärningen ser lavendeln brun, torr och riktigt tråkig ut. En nybliven trädgårdsägare skulle säkert frukta att den är helt död. Men hav tröst, det dröjer inte länge förrän nya, fräscha skott tar fart och till sommaren är lavendeln tät, frodig, väldoftande och blommar galet vackert.

Bra handskar och en vass sekatör gör beskärningen av lavendel oändligt mycket lättare. Med en gammal sliten sekatör får du nästan dra av grenarna vilket lämnar trasiga stumpar kvar som blir känsliga mot fukt och kyla.
Det här blev ju inte så snyggt! Men belöning utlovas när nya skott tar fart. I de här rishögarna brukar vårens första nyckelpigor trivas att rumla run

Lavendel måste inte beskäras varje år

Beskärningen jag beskriver ovan går alldeles utmärkt att göra varje år, det mår lavendeln bara bra av, men det är inte nödvändigt. Jag väljer av bekvämlighet att göra en hård beskärning bara vartannat år. Året däremellan nöjer jag mig med att snygga till lavendelplantorna under sensommaren, som jag beskrev i inledningen. Till våren låter jag busken vara och får en tidig start på säsongen men inte riktigt samma krispiga ny skottillväxt som efter den hårda beskärningen.

Lavendel som lämnas helt obeskuren år efter år får ganska snart kala, träiga stammar och mindre blomning.
 
Så ut och beskär din lavendel när vintern släpper taget; det lönar sig!
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − sex =

Rulla till toppen