Beskärning av rosor

Rosor får många att bli nervösa. De känns kinkiga och felmarginalerna små. Men de är inte så besvärliga, dock lönar sig omsorg om rosorna. De blommar bättre, växer vackrare och håller sig friskare om de får ett besök hos frissan varje vår.

Syftet med beskärningen av rosor nu på våren är att få bort döda, sjuka och skadade grenar, att gallra ur plantan så ljus och luft kommer in samt att forma busken så som vi vill ha den. Bästa tiden för de flesta rosor är när björkens nyutslagna blad är stora om musöron. Det är en bra princip eftersom den fungerar i hela landet. Riktigt härdiga vildrosor kan vi klippa på vårvintern, samtidigt som prydnadsbuskarna.

Ett musöra på björken.

Grundprinciper vid all beskärning av rosor!

Lägg alltid snittet precis ovanför ett utåtriktat öga, dvs en bladknopp. Klipper du mittemellan två ögon kommer grenbiten ovanför att dö eftersom den inte har något skott att bilda tillväxt på. Anledningen till att vi bör klippa ovanför just ett utåtriktat öga är att rosbusken då formas snyggast.

Använd en vass sekatör eller till tjockare grenar en bra grensåg.

Det finns en oändlig mängd olika rosor, vilket är den stora tjusningen med dem. Alla kan välja sin personliga favorit som passar i just en specifik trädgård, ambitionsnivå och odlingszon. När det kommer till beskärning av rosorna kan vi dock utgå från några större grupper för att få en bra bild av hur vi ska gå tillväga.

Att beskära buskrosor och klätterrosor

Busk- och klätterrosor blommar på fjolårsved och äldre grenar så de ska inte klippas särskilt hårt. Se beskärningen som ett sätt att bygga upp en ros bestående av grenar i olika åldrar. Då blir förutsättningarna för en frisk, långlivad, rikligt blommande och vacker buske störst. Börja med att stå en bit ifrån rosen och titta hur den växer och fundera över hur du vill forma den. Gör sen så här:

  • Gamla, fula, tjocka, risiga grenar som ser ut som lyktstolpar utan skott klipps ner helt, ända ner till marken. De har gjort sitt!
  • Grenar som har skadade delar klipps av så långt in att endast frisk ved finns kvar.
  • Resten av busken klipper du till önskad form genom att toppa årsskotten, inte mer.
Modern buskros ’Summerwind’
Frisk och kry Summerwind.

Vresrosor, Rosa rugosa, och gammaldags gallicarosor är undantag i denna gruppen. Dessa härdiga rosor blommar även på årsveden och kan klippas hårdare eftersom de ofta växer mycket kraftigt och behöver tuktas och formas hårdare. Jag klipper faktiskt ner mina vresrosor till några decimeter ovanför marken vartannat år och får snabbt tillbaka två meter höga, livligt blommande och doftande buskar.

Gallicarosen ’Duchesse de Montebello’.
Min älskade vresros!

Att beskära rabattrosor

En rabattrosor är mer städad än busk- och klätterrosorna. De blir ofta inte så höga, blommar gärna länge och används just i rabatter tillsammans med andra buskar och perenner. Visa blommar i klasar, floribundarosor, andra med en stor blomma på varje stjälk, storblommiga rabattrosor.

Rabattrosor blommar på årsskotten och blir vackrast om de klipps hårt nu på våren. En bra princip är att klippa till 10-15 m långa grenar vartannat år och 20-40 cm vartannat år. Glömmer du bort vilket du gjorde förra säsongen så välj den hårdare beskärningen.

En av mina grannar vill inte gå hårt åt sina rabattrosor utan klipper dem som en buskros. De blommar vackert i alla fall men bara längst upp i busken, den nedre delen är helt kal. Så var inte rädd för att klippa rabattrosorna ordentligt!

Storblommig rabattros ’Karen Blixen’
Flera ’Rumba’-rosor utslagna vid olika tid visar olika färger.

Att beskära vildrosor

Vildrosor beskärs så lite som möjligt. Klipp bort döda grenar, gallra ur om busken blir för tät och klipp in långa skott om de drar iväg för mycket.

Vildros, sort okänd, lämnas att växa ganska fritt.
Glöm inte att ta fikapaus.
Lycka till med beskärningen av dina rosor!
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × fyra =

Rulla till toppen