Dags att prova bärhäggmispel

Jag blir mer och mer förtjust i prydnadsbuskar och bärbuskar. Jag har nått fasen i mitt trädgårdsliv då gräsmattan grävs upp några meter varje sommar för att ge plats åt fina och helst användbara växter. När barnen blir stora blir gräsmattan mindre och mindre intressant. Inga bara små fötter härjar där längre.

Förra sommaren fick en del av gräsmattan ge plats åt hösthallon och blåbär. Vi gjorde smarriga smoothie i augusti och september så det sprutade ur öronen. I år är det bland annat bärhäggmispel som ska få knapra på gräsmattan.

Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia.

Bärhäggmispeln är vacker, lättskött och användbar

Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia, är härdig som få, upp till zon 6 och på skyddade platser till zon 7. Busken vaknar tidigt på våren och översållas snart med söta, vita blommor. Under sommaren är bladverket friskt mörkgrönt för att på hösten börja flamma i orange-röda toner.

Så till det riktigt intressanta. Det som på alla sätt påminner om en prydnadsbuske förvandlas på hösten till en produktiv bärbuske med mörka, nästan svarta bär. För den som handlar i hälsokostbutikerna känns kanske saskatoonbär igen, som är ett annat namn på bärhäggmispelns vitaminstinna bär. De kan ätas direkt från busken eller användas till gelé, sylt, saft, smoothie och mycket annat.

Bra att veta om bärhäggmispel

  • Plantera i sol till halvskugga.
  • Trivs i normal trädgårdsjord.
  • Brukar inte intressera rådjur.
  • Tål salta vindar.
  • Fin som friväxande buske och får då massor av bär.
  • Utmärkt som klippt häck, blir tät och fin, men får då färre bär
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Dela inlägget
Rulla till toppen