Fina svenska äppelsorter!

Idag slår jag ett slag för certifierade svenska äppelträd! Ett fruktträd är en livslång investering i trädgården och då finns det inget bättre råd att ge än att välja sorter som är friska och på alla sätt anpassade för att växa i vårt klimat. Sorterna jag tipsar om kommer från Min egen Trädgård®, bilderna likaså. Längs ner i artikeln finns länk till mer information om Min egen Trädgård och om Elitplantor, som är certifierat svenskt växtmaterial.

Älskade svenska äpplen i långa rader! Foto: Katarina Kihbe

Att välja fruktträd

Grabba inte tag i vilket fruktträd som helst i plantskolan utan titta på hur det växer. Kontrollera följande:

  • Att stammen är rak och barken oskadad.
  • Att kronan har minst tre grenar som är riktade åt olika håll. Dessa grenar ska sitta på olika höjd på stammen för att trädet ska kunna bilda en luftig och vacker krona.
  • Till de tre huvudgrenarna ska det finnas ett toppskott som växer rakt. Det ska inte finnas två toppskott, då har du problem redan från början med att bygga ett vackert träd.

Pollinering
Många fruktträd behöver en partner att pollineras av för att bära frukt. Alla sorter pollinerar inte varandra utan behöver specifika kompisar för att det ska funka. Vissa sorter är självfertila och fixar sin pollinering på egen hand. Har grannen äppelträd kan det vara bra att fråga om det vet vilka sorter det är innan du köper ditt träd så du vet vad som finns i närheten.

FINA SVENSKA ÄPPELORTER

Äpple
Malus domestica

’Silva’ E
’Silva’ E. Foto: Min egen Trädgård

’Silva’ E är en tidig och mycket härdig sort som är bra för odling norrut, men också i hela landet. Skördas och äts i augusti september. Saftiga och milda med sötsyrlig smak. Toppen att göra äppelmos på. Zon 1-6.
Pollineras av bland andra ’Birgit Bonnier’ E, ’Oranie’ E och ’Rödluvan’ E.

’Amorosa’ E
’Amorosa’ E. Foto: Min egen Trädgård
’Amorosa’ E är samma sort som ’Aroma’, som är ett av våra godaset äpplen. ’Amorosa’ har lite rödare skal. Ett riktigt smaskigt äpple, saftigt och friskt, som mognar i oktober. Är gott att äta direkt från trädet men kan lagras till jul. Zon 1-4.
Polliners av bland andra ’Discovery’ E, ’Filippa’ E och ’Mio’ E.

 

Lagra gärna äpplen svalt och torrt inlindade ett och ett i tidningspapper. Foto: Katarina Kihlberg.
’Birgit Bonnier’ E
’Birgit Bonnier’ E. Foto: Min egen Trädgård

Visst är ’Birgit Bonnier’ E vacker! En sort som mognar ganska tidigt, i september, och äts då och kan lagras någon månad. Mild söt smak, med ganska hårt skal och vitt fruktkött.. Ett äpple som barn brukar gilla.
Zon 1-4.
Pollineras av bland andra ’Aroma’ E, ’Discovery’ E, ’Filippa’ E och ’Katja’ E.

’Höstdessert’ E
’Höstdessert. Foto: Min egen Tädgård

Namnet talar sitt tydliga språk: ett gott dessertäpple att njuta under hösten. Krispigt fruktkött med kryddig, sötsyrlig smak. Mognar i september och kan lagras sex veckor. Härdigt och mycket friskt! Vackert och gott att torka till äpplesnacks. Zon 1-4
Pollineras av bland annal ’Birgit Bonnier’ E, ’Katja’ E, Gyllenkroks Astrakan’ E och ’Discovery’ E.

’Röd Melba’ E
’Röd Melba’ Foto: Min egen Trädgård

’Röd Melba’ är en annan bra sort för nordligt läge, men odlingsvärt i hela landet. Saftigt, sött och aromatiskt som gärna plockas och äts direkt. Mognar i september oktober och kan lagras några veckor. Zon 1-5.
Pollineras av bland annat ’Transparene Blanche’ och ’Silva’ E

Det här var några tips från mig!
Ska du plantera äppelträd i vår får du gärna mejla om du har frågor:
pennaspade@live.se.

LÄS MER!
Vad är Min egen Trädgård

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

 

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 1 =

Rulla till toppen