Flytta buskar, perenner och mindre träd

Det kommer frågor (kul med alla frågor!) om att flytta växter som hamnat fel, så jag plockar upp ett inlägg om det.

På våren innan växterna har kommit igång att växa ordentligt är en bra tid att gräva upp och flytta. Hinner plantan skjuta mycket blad och komma igång med sin växtsäsong är det bättre att du väntar till hösten.

Hostor, eller funkia, tittar upp med pigga skott. Nu kan de delas!
En kärleksört är lätt att gräva upp och flytta men vänta inte längre än så här på våren

Gör så här när ni flyttar  växter!

Se till så att plantan mår så bra som möjligt vid flytten. Vattna den ordentligt några dagar innan och klipp bort risiga grenar. Buskar kan beskäras lite före en flytt.Gräv den nya planteringsgropen innan du börjar gräva upp det som ska flyttas. Försök uppskatta djupet och kontrollera sedan när du grävt upp plantan: Den ska stå lika djupt i den nya gropen som på platsen den kom från men gropen ska vara något djupare så att du får plats med ny, lucker planteringsjord under rotklumpen.

Fyll hela gropen med vatten och låt rinna undan. Upprepa ett par gånger. Om du flyttar växter på hösten krävs inte lika mycket vatten. ’

Gräv runt växten så att rotklumpen så sakteliga friläggs. Det går nästan aldrig att få upp alla rötter (utom på mindre perenner) utan de kommer behöva skäras av lite. När rotklumpen är fri är det bra att kila in en presenning under. Då kan du dra iväg växten till sin nya plats med hjälp av presenningen. Fiffigt!

Snygga till rötterna lite med en sekatör om de ser slamsiga ut i spetsarna.

Sätt ner växten i den välvattnade och jordförbättrade gropen.

Fyll på med jord. Blanda den befintliga jorden med ny planteringsjord. Täck till sist marken med täckbark, löv eller annat organiskt material som håller kvar fukten.

Ta hand om det omplanterade genom att vattna regelbundet veckorma efter flytt..

Obs! Tiden efter en flytt behöver växterna ingen gödning, de kan ändå inte tillgodogöra sig den. Vissa sorters gödning kan till och med skada de tilltufsade rötterna.

Lycka till med flytten!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 3 =

Rulla till toppen