Funktion & ambition i trädgården

För några år sedan gjorde jag en intervju med landskapsingenjör Karin Malmberg om planering av trädgården. Jag ville prata med henne för att jag tycker att hon har ett så bra helhetstänkt när det gäller planering och design. Hon sätter de som ska leva, trivas i och sköta om trädgården i fokus och har med det hela vägen från start till anläggning.

Jag dammar av mina intervjuer med Karin eftersom de är lika aktuella idag och gör det genom en serie om trädgårdens planering och design som kan vara bra att ha med sig in i stugvärmen under vintern. Tänk på att de olika stegen kan appliceras på såväl hela trädgården som delar av den eller bara en liten hörna.

Trädgårdens funktioner

Ett säkert sätt att skapa måsten och tråkigt arbete i trädgården är att ha ytor som inte fyller någon funktion alls eller som kanske inte ens är vackra eller skänker en upplevelse. Karin Malmberg betonar vikten av att sitta ner alla i familjen och fundera på vad trädgården ska användas till − vilka funktioner ska den ha. Skriv ner vad ni kommer fram till. En lista kan se ut ungefär så här:

Funktioner

köksland
morgonuteplats
lekhörna

pergola

gräsmatta för lek och att vistas på
komposthörn

Listan över trädgårdens funktioner ligger sedan till grund för den vidare planeringen.

Ambitioner med trädgården

Samtidigt som trädgårdens funktioner fastställs är det viktigt att fundera över hur ambitionsnivån ska se ut. Om önskemål om köksland finns på listan, hur stort bör det då vara? Det ska vara roligt och givande att arbeta i kökslandet och då är det viktigt att anpassa storleken på det efter dina och familjens förutsättningar. Även utformandet styrs av vilka ambitioner ni har. Ett köksland kan vara allt får en vacker potager med målade odlingslådor, snygga gångar och ett vackert staket runt till en uppgrävd del av gräsmattan.

Ett köksland kan vara hur fantasifullt som helst i lådor och kärl…
… eller bara rakt upp och ner…
… eller gå all in! Nämnas bör att här, i Fredriskdals köksträdgård,  jobbar en trädgårdsmästare!

Då har vi tagit första steget i trädgårdens planering och design, i det stora eller lilla formatet. Nästa vecka ska vi prata om trädgårdens förutsättningar och stil.

Om Karin Malmberg

Karin Malmberg arbetar i Helsingborg med omnejd i sitt eget företag Snitsig Trädgård&Landskap AB.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två + två =

Rulla till toppen