Gröna, gula, röda blad

När trädens blad börjar skifta färg från grönt till gult, rött och brunt är förberedelserna för vintern i full gång. Trösterikt är att förberedelserna handlar mycket om att skapa bästa möjliga förutsättningar för en ny vår och sommar. Innan träden förlorar sina blad vill de ta tillvara näringen som finns i dem och spara som byggstenar till nästa prunkande säsong.

Boken byter långsamt färg, utifrån och in i kronan. Foto: Katarina Kihlberg.

Klorofyll, fotosyntes och olika pigment

Klorofyll är det pigment som ger blad dess gröna färg. Klorofyll absorberar rött och blått ljus medan det reflekterar gröna våglängder. Därför ser vi bladen som gröna. Klorofyll produceras i bladen när det finns värme och ljus. Klorofyllet är också förutsättningen för fotosyntesen då det är klorofyllet som fångar upp energin från solljuset.

På hösten avtar ljuset, dagarna blir kortare och kallare. Produktionen av klorofyll minskar och det gröna pigmentet går tillbaka. Fram kliver i stället karotenoiderna som är röda, orange eller gula. De finns i bladen hela tiden men syns inte så länge det gröna färgämnet dominerar. Det är nu växterna jobbar stenhårt för att dra tillbaka så mycket näring det går till växten innan löven faller av.

Röd färg på bladen som solskydd

Karotenoiderna bidrar till bladens röda höstfärg men det finns ytterligare ett pigment, antocyaniner, som spelar in. Antocyaniner finns också i bladen under hela säsongen men kan vid behov produceras i större mängd under hösten. Det är ganska nyligen som forskare kommit fram till att antocyaninerna fungerar som ett solskydd. När klorofyllet går tillbaka under hösten kan för mycket ljus riskera att stråla in på trädet under soliga dagar. Trädet klarar inte av att  hantera all energi vilket skapar obalans. Den röda färgen stoppar ljuset och återställer balansen.

I min trädgård finns alla färger just nu. Vissa träd är helt gröna fortfarande, som ask, körsbär och äpple, medan boken blir rödare för varje dag som går.  Björken få mest gula höstfärger men det blir vackert dels för att bladen i sig är så fina dels för att den vita stammen livar upp färgerna. Just nu är, förutom boken, blåbären och aronian vackrast . Bladen på dessa buskar måste vara proppfulla med antocyaniner. I sin fulla höstprakt är också syrenhortensian med gula blad mot den rosa, fluffiga blomman.

Än blir det bara vackrare.
Här kommer bilder från trädgården idag så får vi se hur det ser ut om en vecka!

Bok till vänster, björk i mitten och körsbär till höger. Alla i olika fas av invintring. Foto: Katarina Kihlberg
Syrenhortensia är en favorit! Foto: Katarina Kihlberg
En äppelkvist är ännu helt grön med en sprakande bok i fonden. Foto: Katarina Kihlberg
Aronia är en fantastisk buske med nyttiga bär och sprakande höstfärger. Foto: Katarina Kihlberg
Björken har inte så spännande höstfärger men är ändå vacker alla årstider! Foto: Katarina Kihlberg

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × två =

Rulla till toppen