Hur ogräs växer och sprider sig

Att ogräs växer och sprider sig utan vårt tillstånd vet alla trädgårdsägare. Att också veta hur ogräsen tar sig fram i livet är praktiskt för att lättare kunna besluta hur de ska förebyggas eller bekämpas. Eller om du helt enkelt vågar låta vissa vara…

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs.

Baldersbrå är vackert men sällan poppis i villarabatten.

Fröogräs – många  frön som gror tidigt

Fröogräs är ettåriga eller tvååriga. De ettåriga ogräsen gror, växer upp, blommar, producerar frön och dör under samma säsong. De förökar sig genom att fröna övervintrar och gror nästa säsong. Deras överlevnadsstrategi är dels att de är många dels att de gror tidigt, ofta innan prydnadsväxterna har kommit igång. De tvååriga ogräsen får bara bladrosett första året och blommar, bildar frön och dör året därpå.

Det finns ogräsfrön som kan ligga i marken i flera år innan de bestämmer sig för att gro. Ogräsfröna sprids med vinden, med djur och fåglar, via vatten, med jord som flyttas eller på människors kläder och skor.

Exempel ettåriga fröogräs: baldersbrå, svinmålla, våtarv och revormstörel.
Exempel tvååriga fröogräs: kardborre, kungsljus och löktrav.

Åkerfräken har en imponerande växtkraft och
slår snabbt till där marken ligger bar. Ett riktigt fult ogräs.

Rotogräs – fiffiga lösningar

Rotogräs, eller fleråriga ogräs, bildar också frön men många sprids huvudsakligen med hjälp av välutvecklade rotsystem som bildar starka sidorötter, jordstammar eller sidoskott. Rötterna övervintrar och är ena hejare på att lagra näring, vilket gör plantorna ovan jord till riktiga överlevare. Dessutom har många av rotogräsen fiffiga lösningar om de skulle dras upp ur jorden.

När vi tror att exempelvis kirkskålen är bortrensad för att den inte syns ovan jord ligger det i stället kvar massor av små rotdelar i jorden som bildar nya plantor. Och när du gräver i rabatten kan en avhuggen ogräsrot resultera i ett helt nytt bestånd. Vissa arter, som åkertistel, får riktigt djupa rötter som byggs upp i olika våningar medan andra, som kirskål och kvickrot, har ganska grunda rötter men skickar ut långa utlöpare som bildar nya plantor.

En del fleråriga ogräs sprider sig via rötterna men har samtidigt en enorm fröproduktion, exempelvis gråbo och änggsyra. Några fleråriga ogräs förökar sig enbart med frön, exempelvis maskros. En avbruten maskrosrot kan dock, som ni säkert har märkt, växa upp igen och bilda ny planta.

Exempel fleråriga ogräs: åkervinda, åkerfräken, kvickrot, kirskål, knölklocka, tussilago, gråbo och ängssyra.
Ängssyra är fint i närbild.
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × två =

Rulla till toppen