Klipp ner perennerna på våren

På våren är det bra att klippa ner perennernas vissna stjälkar, blom- och fröställningar för att ge plats åt nya, friska skott. Vänta tills vintern har släppt taget och ta sedan en härlig dag i trädgården.

Efter vintern står de döda stjälkarna, blommorna och fröställningarna från perennerna kvar, i alla fall i de trädgårdar där de inte klippts ner på hösten. Förr var det vanligt att klippa ner perennerna redan på hösten. Det skulle vara snyggt och städat i trädgården inför vintern. Jag och många med mig väntar dock med att klippa perennerna till nu på våren. Då står riset från i fjol kvar under vintern och skyddar rötterna under jorden från alltför mycket fukt och kyla. Låt alltså gärna perennerna vara under höst och vinter.

Klipp bort visset ris

Ha inte för bråttom med att börja klippa, låt vintern släppa taget helt om trädgården först. När du ser att perennerna börjar vakna och skjuta upp små skott är det tid att börja rensa. Använd sekatör och klipp bort allt visset ris som står och spretar. Längs ner i plantan kan du rensa för hand för att plocka bort gamla löv och kvistar. Var försiktigt så att du inte skadar de nya skotten som piggt tittar upp ur marken. Så snart värmen kommer skjuter skotten fart ordentligt.

Daggkåpa
Kärleksört

Lämna kvar löv om du vill

Väljer du att inte rensa bort allt gammalt visset som ligger på marken runt dina perenner så tar naturens små medhjälpare, som maskar, gråsuggor och mikroorganismer, hand om det och bryter ner till mull. Jag rensar ganska mycket, dels för att jag njuter så på våren av allt det nya gröna, dels för att jag vill kontrollera om små hungriga mördarsniglar bor under blad och ihopklibbade kvistar. Det som rensas bort hamnar i komposten och får göra jobbet där i stället. Hittar jag mördarsniglar hamnar de, sönderklippta, i hushållssoporna i stället för i komposten.

Klipp prydnadsgräsen sist

De perenna prydnadsgräsen klipper jag sist av allt. Deras rötter är känsliga för kalla och blöta bakslag och tar ingen skada av att stå kvar med sitt fjolårsris en extra stund. När du väl klipper ner dina prydnadsgräs bär du lämna några centimeter kvar av det gamla ovan mark som skydd mot vårens fukt och kyla.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fyra =

Rulla till toppen