Konvaljbuske – höstens stjärna!

Jag känner mig allt lite vemodig när vårens och sommarens prydnadsbuskar har blommat över och min trädgård inte doftar lika mycket längre. Doften från syren, kaprifol, schersmin, fläder, spirea, klätterhortensia och liguster är saliggörande. Under hösten kommer förstås aromerna från fuktig mark och mognade frukt som inte alls skäms för sig, men det spritter inte i kroppen av dem.

Tur för mig att jag har en konvaljbuske i trädgården! Min pappa kom med den för många, många år sedan tillsammans med visdomen om att alla trädgårdar bör ha en prydnadsbuske som blommar och doftar på hösten. Jag hade aldrig hört talas om konvaljbuske och visste inte riktigt var jag skulle göra av den (det var inte den första, ej heller den sista busken min kära pappa lät flytta in hos mig). Den hamnade därför på en lite tråkig plats och jag glömmer ofta bort den under resten av året, vilket den inte är värd. Konvaljbuske är vacker hela säsongen med sitt friska, frodiga bladverk och sitt runda växtsätt som formas helt utan beskärning.

Konvaljbusken älskas av bin, humlor, fjärilar och av mig!

Nu blommar konvaljbusken som allra mest och jag bara älskar den. Mina känslor delas med mängder av insekter! De klasformade blommorna doftar lite liljekonvaljlikt fast friskare och doften sprider sig i hela trädgården. På vissa sorters buskar surrar insekterna omkring och gör endast blixtnedslag i blommorna, innan de drar vidare. I konvaljbuskens blommor slår fjärilar, humlor och bin sig ner och tar en långfika, vilket skapar ett härligt lugn kring busken. Ska ni ut och höstplantera är konvaljbusken ett tips – och ge den gärna en framträdande plats i trädgården!

 

 

KORT OM KONVALJBUSKEN
Clethra alnifolia

VÄXTSÄTT: Upprätt, tätt och rundat. Solitär eller i grupp.
UTSEENDE: Vita, doftande blommor i augusti.
STORLEK: Höjd 1-2 m.
VÄXTLÄGE: Halvskugga-skugga.
ZON (HÄRDIGHET): Zon: 1-3

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − tretton =

Rulla till toppen