Krussjuka på persika och aprikos

Det är riktigt tråkigt när ett omvårdat persiko- eller aprikosträd drabbas av krussjuka, inte tu tal om den saken. Vad beror det på och vad kan vi göra åt eländet?

Jag fick bilderna nedan från en god vän som var och hälsade på en god vän som upptäckt dessa förtjockade bucklor i rött, grönt och brunt på först ett aprikosträd och sen persikoträdet i närheten.

Foto: Cecilia Tofterö
Foto: Cecilia Tofterö
 Detta symptom är typiskt för krussjuka som också är en typisk sjukdom för persika och aprikos på våra norra breddgrader. Angriparen är en svamp vid namn Taphrina deformas. Drabbade blad blir ofta överdragna av en grådaggig beläggning och faller sedan av. Nya blad bildas ofta redan samma säsong men trädet har ändå tappat en del i energi.

Svampen övervintrar på knoppar och bark i väntan på att ge sig på nya, friska blad nästa säsong. Inget trevligt beteende alls!

Vad göra åt krussjuka?

När du har svurit färdigt över att ditt fina träd fått ett trist svampangrepp kan du bestämma dig för att försöka rädda det. Plocka bort angripna blad kontinuerligt och elda upp dem. Vårda trädet ömt och håll det i god tillväxt med bra bevattning och gödning. Till hösten när trädet fällt sina blad kan det behandlas med svavel, exempelvis växtskyddsmedlet Kumulus, som verkar förebyggande mot svampangrepp. Behandla igen till våren precis före knoppsprickning. Upprepa även nästa säsong och fortsätt sköta trädet bra med vattning, gödsling och jordförbättring vid behov.

Tveka inte att höra av er om ni har frågor om skadedjur och sjukdomar på växter. Jag reder ut det bäst jag kan: pennaspade@live.se.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva − ett =

Rulla till toppen