Kupa rosor – när, hur & varför

Jag fick en fråga häromdagen om kupning av rosor. När det ska göras, hur och varför.

När kupas rosorna?
I slutet av oktober gäller för stora delar av landet medan vi här i söder kan vänta något längre.

Varför kupas rosor?
Svaret på varför rosor vill specialbehandlas på det här viset är för att förbättra övervintringen. Alla rosor behöver inte kupas och behovet är olika stort i olika delar av landet. För att göra det enkelt kan man säga att riktigt härdiga buskrosor, som klarar zon 4 och uppåt, inte behöver vinterskyddas i landets sydligare delar. Övriga rosor, rabatt, klätter och stamodlade, tar tacksamt emot ett värmande täcke.

Hur kupas rosor?
Använd jorden som finns i rabatten och gräv en kulle kring de nedre delarna av plantan, upp runt grenarna. Eller använd grov kompost eller annan bra jord. Torv är en dålig idé! Den suger åt sig vatten och riskerar att bli till en isklump, som gör mer skada än nytta. Avsluta arbetet med att täcka med granris eller löv.

Om snön har kommit där du bor är den ett utmärkt skyddande täcke i sig. Om grenarna tyngs ner av ett tjockt snötäcke kan det dock vara bra att skaka ner snön på marken.

Nu är rosorna förberedda för vintern och det ser dessutom riktigt snyggt ut. Ta bort granris och kratta tillbaka den kupade jorden i rabatten till våren när risken för hård frost är över.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

2 reaktioner på ”Kupa rosor – när, hur & varför”

 1. Hej Katarina och välkommen in i Odla.nu:s krets.
  Tar mig friheten att göra detta eftersom jag under åtskilliga år har läst många goda råd samt följt dessa med goda resultat. Även inhandlat växter lökar etc etc vilka har levererats med fullt ansvar.
  Att nu få ta del av dina kunskaper ser jag fram emot.
  Välkommen önskar
  Reine Skatt

 2. Tackar tackar! Frågade på Flora Linnea i helgen och de gav ungefär samma svar. De verkade dock ganska liberalt inställda till det, som att det vore något frivilligt!! Jag har uppfattat det som en nödvändighet!! Hmm. Jaja. Jag tänkte lägga täckbark runt lilla cinderella, hoppas att hon blir glad över det.
  Christin

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen