Mördarsniglar – hur övervintrar de?

En mycket väl läst artikel på min gamla blogg är den om hur mördarsniglar övervintrar. Jag tar det igen för att vi ska förhindra så gott det går att salladen blir snigelmums även nästa säsong. Obs! Denna artikel handlar om mördarsniglarna, som faktiskt måste bekämpas för att inte förstöra våra odlingar, privata såväl som professionella. Jag reder i en artikel längre fram ut vilka olika sniglar som finns så vi inte bekämpar fel sort. Den slemmiga bruna spanska skogssnigeln, alias mördarsnigeln, känner vi som drabbats lätt igen.

Mums, mums, vad gott! (Sjungs i Snigelns visa, text Gustav Fröding)

Eftersom det föds så hiskeligt många mördarsniglar på en säsong så finns djur i olika livsstadier ute i trädgården när hösten kommer. Det finna vuxna sniglar, tonåringar, bebisar och i marken finns ägg.

De sniglar som är vuxna i slutet av sommaren dör under hösten. De unga sniglarna övervintrar nere i jorden, på ca 1–2 dm djup. Riktigt kalla vintrar, med ordentlig tjäle i jorden, tar död på en del sniglar, men tyvärr är de små liven mycket tåligare än man skulle önska. Ägg övervintrar tack och lov inte.

Med denna vetskap kan vi verkligen förstå vikten av att bekämpa sniglarna direkt när de vaknar på våren. Då kan vi hinna få ett litet övertag innan de börjar lägga ägg. Jag brukar börja klippa yrvakna sniglar redan i april. I våras var jag inte på hugget vilket visade sig senare under säsongen.

Var trivs mördarsnigeln bäst?

Det sorgliga svaret på var mördarsniglarna trivs bäst är: I din och min trädgård. Vad kan vi då göra för att de ska känna sig så lite välkomna som möjligt?

Trädgården behöver inte städas på hösten utan löv och kvistar kan gärna ligga kvar och förmultna. Har du problem med mördarsniglar kan dock tjocka lövtäcken behöva krattas bort för att inte erbjuda sniglarna skydd för vintern.

När vintern väl kommer gräver sniglarna ner sig precis där de är, så det gäller att göra trädgården så omysig som möjligt för sniglarna under vår, sommar och höst. Allt som skapar fuktiga gömställen är perfekta barnkammare för nya generationer sniglar: presenningar som knölats ihop i väntan på att användas, skräphögar, lövhögar, öppna komposter och kvarglömda leksaker. Mina kvarglömda trädgårdshandskar är också ett bra exempel.

Under kvarglömda handskar gömmer sig en …
… liten, liten mördarsnigel som kan bli så glupsk och föröka sig så mycket.

Det är viktigt att hitta en balans i snigeljakten. En levande trädgård bjuder på fuktiga gömställen helt naturligt och ska så göra. Vi får göra bästa möjliga helt enkelt och städa undan sådant som inte behöver ligga framme. Vi kan ha slutna komposter och inte samla massa högar med trädgårdsavfall runtom i trädgården. Är gräsmattan täckt av löv är det bra att köra över de några gånger med gräsklipparen så att de finfördelas och snabbt dras ner i marken av daggmaskar, gråsuggor och andra av de goda småliven i trädgården.

Sista ordet om mördarsniglarnas och deras framfart är inte sagt. Vi hörs igen!

LÄS MER!

Om mördarsnigeln
Bekämpa mördasniglar

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fem =

Rulla till toppen