Myror flyttar runt på lössen!

Varje säsong kommer det många frågor, suckar och eländesbeskrivningar om löss och myror och vad de ställer till med i trädgårdarna. Men sällan kopplas myror och löss samman med varandra. Visste ni att de har ett förhållande därute i naturen, som är helt på myrornas villkor?

Myrorna mjölkar lössen

Myror är många, smarta, effektiva och ganska hänsynslösa små liv. De vill åt honungsdaggen som lössen lämnar efter sig när de har sugit växtsaft och samlar därför ihop dem som boskap och mjölkar dem på godsakerna. För att göra historien riktigt magstark händer det att myrorna tuggar av lössens vingar så de inte kan flyga och styr över vilka växter lössen ska sitta på. De bär helt enkelt lössen till din favoritblomma och hämtar dem när det att dags för mjölkning.

Kanske en myra som burit hit lössen.
Myra sugen på honungsdagg.

Det var lite mysig kuriosa från naturens mindre vackra sida. När jag nu nämnt löss är det väl bäst att ge tips på bekämpning också, särskilt med tanke på att vi genom att hålla borta lössen också gör trädgården mindre intressant för myror.

Åtgärd mot löss: Att plocka och kläm ihjäl lössen är effektivt. Du kan också spruta okänsliga växter hårt med trädgårdsslangen både uppifrån och underifrån. Spruta skirare växter med såpalösning (1/2 dl till 1 l vatten) eller växtvårdsmedel som finns i garden centers eller handelsträdgårdar.

Eller skaffa många nyckelpigor som älskar löss!

 

Liten passus: Svartmyror, eller trädgårdsmyror, är egentligen inga skadedjur men vi upplever dem gärna som de när de bygger bon under våra terrasser, stengångar och murar så att allt rasar samman.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget
Rulla till toppen