Vi om odlar vår trädgård, det må vara blommor, grönsaker, bär eller rosor, lever med att det inte bara är vi som älskar allt som växer. Under växtsäsongen får vi ovälkomna besök av löss, larver, sniglar och andra kryp som lever det goda livet på våra plantor. I trädgårdshandeln finns en uppsjö av medel som kan rädda en hel del, men alla produkter kan knappast kallas biologiska. Hur du än väljer att gå till väga är det bra att börja med en grundläggande kunskap om hur du förebygger ohyra och sjukdomar, hur de sprids och, när du ändå drabbas, hur stora skador du kan förvänta dig. OCH, vi ska inte glömma att många av trädgårdens småkryp gör enorm nytta!

Den sjuprickiga nyckelpigan mumsar i sig över två tusen bladlöss under sin livstid! 

Skydda dina växter genom omsorg!

I Maj-Lis Petterssons och Ingrid Åkessons bok Trädgårdens växtskydd definierar de begreppet växtskydd som summan av alla åtgärder som syftar till att skydda våra kulturväxter från skador av olika slag. I stället för att vänta tills vi får angrepp av ohyra eller sjukdomar på våra växter och då genast åka iväg och köpa kemiska medel vill de få oss att tänka på hur vi sköter om växterna och så långt som möjligt preparerar dem för att stå emot angreppen. Detta sätt att tänka är helt nödvändigt för den som vill ägna sig åt ekologisk odling. Det handlar om balans − och en hel del tålamod.

Rätt växt på rätt plats

Redan i plantskolan lägger du grunden för hur dina växter kommer må hemma hos dig. Det första du kan göra för att skydda dina växter är nämligen att välja rätt växt till rätt plats! Köp inte en planta som trivs bäst i halvskuggiga fuktiga lägen och plantera den i full sol i torr sandjord. Vad du får då är en svag växt som signalerar kom och ät upp mig − jag kan ändå inte skydda mig! Har du en blåsig tomt men har fallit pladask för en vacker växt som vill stå vindskyddat kan du gärna plantera den men göra dig det extra besväret att skapa vindskydd. Utgångspunkten är att gilla läget − du har den jord och det klimat i trädgården du har. Anpassa växtvalet efter förutsättningarna i stället för tvärtom.

Bästa möjliga start

Nästa steg i växtskyddet är att plantera din växt rätt. Tröttnar du på att gräva innan gropen är tillräckligt djup så ta en paus och fortsätt senare. Alltför många knölar ner sina plantor i för grunda hål, viker rötterna för att de ska få plats och hoppas på det bästa. Sen undrar de nästa sommar varför växten drabbas av så mycket ohyra och sjukdomar.Ta reda på hur din växt vill ha det − planteringsdjup, planteringsavstånd, jordtyp och så vidare. Det tar lite mer tid just då men sparar både tid och genererar mycket mer glädje i längden. Hjälp också dina nyplanterade växter genom att se till så att jorden är fri från ogräs så att rötterna slipper tävla mot starka, etablerade ogräsrötter om vatten och näring.

Kontinuerlig skötsel

Väl på plats och etablerad i din jord klarar plantan mycket på egen hand. Men om du dessutom väljer att samarbeta genom att gödsla, vattna vid behov och beskära och pyssla om plantan enligt vad som är önskvärt just för den sorten så kommer din belöning bli så mycket större. En stark och välmående planta är inte alls ett lika lätt byte för ohyra och sjukdomar som en trött växt som lider näringsbrist och har drabbats av långvarig torka.

Gilla nyttodjuren!

Det mesta som kryper, krälar och surrar i trädgården är av godo och livsviktiga byggstenar i naturens kretslopp. Spindlar, nyckelpigor, bin, fjärilar, humlor, getingar, många steklar, maskar, gråsuggor med flera är våra idogt arbetande små trädgårdsmästare, som bidrar till balansen i natur och trädgårdar. Vissa pollinerar, andra äter löss och larver och somliga jobbar med att bryta ner organiskt material till näringsrik mull. Så ha som grundinställning att gilla de små liven och när någon angriper dina växter så tar du reda på vad det är först så att du kan vidta rätt åtgärder för både din och naturens skull.

FRÅGOR? Tveka inte att mejla: pennaspade@live.se

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.