Odla hallon i kruka

Det är så roligt och givande att odling av frukt, grönsaker och bär har blivit tillgängligt även för den som odlar på liten yta. Varje säsong kommer nya sorter anpassade för kruka, liten plats eller lägre höjder som öppnar upp för så många fler att kunna plocka och njuta av egna godsaker. Bladgrönsaker, potatis i hink, små busktomater, minifrukträd är bara nåra exempel på de senaste årens nyheter.
Sommar i en skål!

Kompaktodling av hallon!

Nu kommer nästa lilla goding − Rubus, Hallon-gruppen, hallon ’Ruby Beauty’. Ett nytt koncept för hallonälskaren som gör att du kan plocka bär direkt från caféstolen på balkongen. Busken blir ca en meter hög, kan ge upp till 1,5 kg bär per planta med start mitt på sommaren. Inga taggar!

Rubus (Hallon-gruppen) ’Ruby Beauty’ Foto Hoogenraad B.V

Ny sort, nya erfarenheter

Som alltid med något helt nytt är det prova sig fram som gäller.  ’Ruby Beauty’ är framodlad för övervintring i kruka men innan jag har provat själv vill jag inte uttala mig om hur säkert resultatet är. Men visst är detta en kul nyhet! Jag ser framför mig barnbarnet som är på besök hos morföräldrarna i stan och  plötsligt kan plocka hallon på balkongen. Eller vackra krukor på altanen där man kan plocka bär till frukostfilen en sommarmorgon direkt vid bordet (oj, oj nästan plågsamt att se detta framför sig den 13 januari…).

Odla balkonghallon i rymlig kruka, en planta i en 10 liters- eller tre plantor i en 30 liters-kruka. Använd en bra, näringsrik jord och tillför näring i vattnet under hela sommaren.

’Ruby Beauty’ behöver inte stödjas, plantan växer som en kompakt fin liten buske. De grenar som bär frukt klipps bort på hösten för att ge plats åt nya bärbärande skott till nästa säsong.

Tipsa om att odla smått och skörda stort!

Hör gärna av er (pennaspade@live.se) med tips om andra små fiffiga sorter och sätt att njuta i det lilla formatet. För några somrar sen provade jag att odla i en riktigt liten låda. Den rymde fänkål, portlak, amarant, ängssyra och vattenkrasse, en minimal odling som jag faktiskt skördade från hela sommaren.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

 

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 16 =

Rulla till toppen