Prydnadsrönn ’Dodong’ E

Nu är rönnens storhetstid här! Det är hur vackert som helst när bären blir knallande röda samtidigt som bladen börjar skifta mot höstfärger i gult, rött och orange. Vi behöver många soliga, klara dagar nu så vi kan få njuta ute! För ni glömmer väl inte att planteringssäsongen är här!

Prydnadsrönn, Sorbus ulleungensis, ’Dodong’ E börjar skifta till sprakande höstfärg.

Jag är framförallt helt såld på prydnadsrönn, Sorbus ulleungensis ’Dodong’ E , som också lyssnar till ullungrönn. Det senare namnet kommer av sortens ursprung från den sydkoreanska ön Ullung-do. Det var dendrolog och trädgårdsintendent Tor Nitzelius (1914-1999) som plockade hem frön därifrån vars plantor sedan har används i ett urvalsarbete för att få fram denna tåliga sort, utmärkt för svenska förhållanden.

VACKERT!

E står för Elitplanta

Vad menas egentligen med ett E efter växters namn? E-planta, förkortning för Elitplanta, är ett varumärke och en kvalitetsmärkning för träd, buskar, klätterväxter, frukt och bär utvalda för svenskt klimat. Varumärket ägs av Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation och har funnits sedan början av 80-talet.

Sedan ett par år tillbaka finns de bästa Elitplantorna för trädgårdsodling samlade under varumärket Min egen Trädgård®.

OM PRYDNADSRÖNN
Sorbus ulleungensis ’Dodong’ E

VÄXTSÄTT: Medelstor rönn med kraftig grenbyggnad.
UTSEENDE: Exotiskt. Stora gulvita blomklasar i maj. Orangeröda päronformade rönnbär. Stora blad, intensiv orangeröd höstfärg.
STORLEK: Höjd ca 8-10 m.
VÄXTLÄGE: Sol-halvskugga. Vindtålig.
ZON (HÄRDIGHET): Zon 1-5.

 

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent,
kommunikatör och trädgårdsingenjör.

 

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 + två =

Rulla till toppen