Se trädgårdens former på vintern!

Ljuset återvänder så sakteliga och vi går in i en period då trädgården är i djup, välgörande vila. Vi kan också vila från trädgårdens alla sysslor  nu, de som vi älskar men faktiskt kan behöva en paus ifrån. Använd i stället tiden till att upptäcka formerna i din egen och andras trädgårdar och täppor. Det är nu vi kan se skogen för alla träd och se strukturer som annars försvinner i grönskan.
I bilden ovan finns nästan bara lövfällande träd och buskar och vissna prydnadsgräs. Alltså inte vintergröna växter som bäddar in januariträdgården. Ändå är det så vackert och inbjudande för att här bjuds på olika höjd, form och färg. Trädgårdsägaren har också tänkt på utsikten och hållit nere en del växtlighet för att ta in det öppna landskapet.

Nu kikar vi in i en annan villaträdgård där vintergrön liguster i både runda och raka former  mjukar upp och bildar en fin bas till övriga växter. Den röda korallkornellen blir ett fint utropstecken i den bleka vintersolen.

 

 

Mer vintergrön liguster! Det är en fantastisk buske och häckväxt som går att laborera med  genom fantasifull klippning och formgivning. På slänten bilden ovan täcks marken helt av skugg-gröna, ett väldigt bra sätt att lösa den där slänten som man inte vill ligga och luka på. Lavendel som klippts i runda former inför ramar in.

Det är snyggt att forma lavendeln till en rund, låg buse inför vintern. Då klipps de vissnade blommorna och stjälkarna bort och bladen ansas till önskad form. Till våren görs sedan den huvudsakliga beskärningen.

Läs mer: Snygga till din lavendel och Beskär lavendel tidig vår.

Viktigast är kanske att göra något vackert intill huset på vintern. Här hade de vissna prydnadsgräsen kunnat se skräpiga ut om de stått för sig själv men tillsammans med stora, runda buxbom och ett vackert litet bord skapas en helhet man gärna vilar blicken på.

Det går lika bra med idegran! Buxbom är vackert men kostar en hel del att investera i om busken ska ha lite storlek från början. I bilden ovan har man i stället formklippt idegran. Hur snyggt som helst! Marken täcks med murgröna som håller ogräs borta och samlar ihop idegranskloten.

Tipset idag var alltså att lyfta huvudet ur den tjocka halsduken, dra upp mössan och se dig omkring bland trädgårdar, täppor och kolonier − det som råkar finnas där du går − och lär känna växternas vinterns former. I den kan vi hitta inspiration när vårplanteringen startar

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × fyra =

Rulla till toppen