Soldränk dina tomater i kruka

Det är en enkelt, vackert och belönande att odla tomat i kruka på balkong och terrass. Före skörd kan du insupa plantornas speciella sommardoft och när tomaterna är mogna får smaklökarna sitt!

Det är för sent att fröså tomat. Men det finns fina tomatplantor till rimligt pris att köpa i de flesta handelsträdgårdar så du behöver inte driva upp plantor själv. Till balkongens eller terrassens krukor är det dessutom lyx att starta med stadiga plantor som snabbt kommer igång att växa.

Välj rätt tomat för krukodling

Inte alla tomatsorter är lämpliga för krukodling. Botanisera i handelsträdgården eller i ett garden center och välj kompakta sorter, som små busktomater och körsbärs- eller cocktailtomater. Sedan några år finns också läckra ampeltomater som gjorda för hängande krukor där tomaterna dinglar som smycken på balkongen.

Små naggande goda coktailtomater
Fasta, söta busktomater

Storlek på krukan för dina tomater

Många rekommenderar en kruka som rymmer 20 liter jord för odling av tomat. Men det är inte möjligt för alla att ha så stora krukor och du får ett utmärkt resultat i krukor som är ca 40 cm breda och rymmer mellan 4 och 10 liter jord. Då kan du dessutom få plats med fler sorter och skapa en härlig atmosfär på balkong och terrass.

Viktigt är att odla i krukor med hål i botten, för god dränering!

 Plantera och sköt dina tomater

För att komma igång och odla behöver du dina fina inhandlade tomatplantor, krukor och en planteringsjord av hög kvalitet. Fyll först krukan med så pass mycket jord att tomatplantan hamnar lite lägre än den har stått i sin plastkruka. Fyll sedan på med jord runtom plantan. Vattna ordentligt!

Tomater vill mogna av solens ljus och älskar värme så placera dina krukor på en så solig och vindskyddad plats som möjligt.

Den näring som finns i planteringsjorden räcker inte hela säsongen så vattengödsla då och då med ekologisk flytande krukväxt- eller köksväxtgödningar. Har du nässlor i din närhet kan du göra eget gödselvatten genom att fylla en plasthink med nässlor och hälla på vatten ända upp till kanten. Låt stå ett par veckor och ta sedan bort nässlorna. Kvar blir ett fantastiskt bra gödselvatten, som dock luktar ganska illa innan det kommer i jorden.

Vattna dina tomatplantor regelbundet – du ser tydligt att plantan hänger om den får för lite vatten.

Tjuva tomaterna eller inte?

Många tomatsorter behöver tjuvas, vilket innebär att sidoskott som växer ut i bladvecken och tar kraft från plantan klipps bort efterhand. Busk- och ampeltomater behöver inte tjuvas, men väljer du en upprättväxande sort av körsbärstomat så ska du plocka bort sidoskotten på den. Körsbärstomat kan också behöva bindas upp när tomaterna växter till sig men sådant märker du efterhand.

Se upp för kylan!

Du kan börja planera för din tomatodling på balkong och terrass nu men måste vara lite försiktig ett tag till. Har du inglasad balkong är det bara att sätta igång men utomhus behöver du var köldvakt ett tag till. Går temperaturen ner mot bara några plusgrader på natten behöver krukorna komma in för att plockas ut och vänja sig vid utomhustemperaturen igen nästa dag.

Utflykttips: Om du bor i västra Skåne är ett besök på Tomatens Hus i Vallåkra trevligt. Tomat i kvadrat kan man säga. Här äter du tomat, handlar tomat och går hem och odlar tomat. De har fantastiskt fina tomatplantor.

Mycket nöje med din tomatodling!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

2 reaktioner på ”Soldränk dina tomater i kruka”

  1. Igår planterade jag 7 st tomatplantor i IKEAS svarta papperskorgar. Perfekta för detta ända mål och billiga. Jag hoppas att jag får ett överdåd av tomater i år. Vill göra tomatmarmelad och annat gott 🙂

    Ha det bäst!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen