Trädgård 2019!

Hej i Trädgårdssverige!

I Skåne är det våtmilt omslag ute. Det regnar inte, ändå blir man blöt, det är inte särskilt kallt, ändå fryser man och naturen undrar vad som gäller egentligen − ska här vintervilas eller inte? Både trädgård och människa mår bra av en riktig vinter med hög luft, torr kyla och frusen mark som gör att växterna slipper vela utan kan sova lugnt tills våren kommer på riktigt. Äkta kyla gör också nytta mot mördarsniglar, fästingar och ogräs. Dessutom slipper vi gröna, hala träddäck täckta av alger och lava.

Till min klagosång om milda vintrar lägger jag dock inte in att jag tycker naturen är ful. Ett gråbrunt landskap är jättevackert om vi bara tittar på det på rätt sätt. Bilden nedan är utsikt från min gata när allting vilar. Faktum är att jus denna vyn är minst lika vacker på vintern som under sommaren när allt det gröna flyter ihop. Nu syns  i stället olika former och färger, om än dova.

Trädgården är också vacker i sin blygsamma skala av färger. Jag ska dessutom erkänna att jag njuter oerhört av de månader då trädgården inte behöver min omsorg. Trädgårdsvilan ger inledningsvis ro i själen för att fram i februari gå över i en längtan efter allt det nya och i mars är energin och lusten att trädgårdera på topp igen.

Jag drar igång mina Trädgårdsbrev nu igen. Ett par gånger i månaden, kanske oftare fram i vår, får ni goda, gröna råd i mejlen. Tveka därför inte att prenumerera på Trädgårdsbrevet. Du kan enkelt avsluta om det visar sig att du inte har någon nytta av det.

Vi hörs snart igen!


Dela inlägget
Rulla till toppen