Vad är Min egen Trädgård®?

Foto: Min egen Trädgård
När jag pluggade till trädgårdsingenjör på SLU i Alnarp läste vi mycket om E-plantor, växter som är tålmodigt prövade och framtagna för svenskt klimat. ’E-planta’, förkortning för Elitplanta, är ett varumärke och en kvalitetsmärkning för träd, buskar, klätterväxter, frukt och bär utvalda för svenskt klimat. Varumärket ägs av Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation och har funnits sedan början av 80-talet. Som konsument har vi kunnat känna igen E-plantorna genom att art- och sortnamn följs av ett ”E”.

Rubus, Hösthallon ’Autumn Bliss’ E
Liten pärlrönn fk Ås E

E-planta slog inte brett

Det fanns en stor förhoppning att E-plantorna skulle spridas med kraft ut i våra trädgårdar, men så blev det inte. Bland trädgårdsanläggare har växterna använts mycket men privatkonsumenter har inte riktigt uppmärksammat att det finns svenskodlade växter samlade under ett specifikt namn, nämligen E-planta.

Min egen Trädgård® samlar E-plantorna

För att råda bot på svårigheterna med att kommunicera ut budskapet om E-plantorna har växterna samlats under ett  nytt varumärke som riktar sig till oss trädgårds-, koloni- och balkongägare. Det är detta som är Min egen Trädgård®!

Jag gillar verkligen konceptet med Min egen Trädgård®, därför väljer jag att slå ett slag för det här på bloggen. Växterna som säljs i konceptet är friska, tåliga och långlivade i och med att de är framtagna för vårt klimat. Sådana växter underlättar vårt odlande och borgar för bra resultat.

4 produktgrupper guidar

Min egen Trädgård® är uppdelad i 5 produktgrupper efter vilken funktion de har i trädgården. Varje grupp ha en egen etikett med varugruppens namn på som guidar i plantskolan och trädgårdsbutikerna.

Blomsterglädje är en grupp med klängväxter, prydnadsbuskar och träd som har extra fin blomning. Det kan vara färgen, formen och doften på blomman som utmärker sig. Blomsterglädje innehåller växter som skapar blickfång och liv i trädgården.

 

Spännande årstider drar också blickarna till sig. Här samlas växter som har en speciell och attraktiv karaktär under hela eller delar av året. Det kan vara vackert bladverk, vackra grenar, bark, bär eller sprakande höstfärg som gör att växten sticker ut lite extra.

Vi vill gärna odla ätbart. I Trädgårdens skafferi hittar vi fruktträd och bärbuskar, exempelvis äpple, hallon, havtorn, blåbär och päron. Sorterna är friska vilket är extra viktigt när vi ser fram emot en god skörd.

Den här växtgruppen kanske vissa finner lite tråkig eftersom den inte sprakar i färg. Jag tycker Vilsam Grönska är väldigt smart och användbar som komplement. Här finns marktäckare, kläng- växter, häck- och barrväxter som skapar vilsamma gröna hörn eller fyller ut och samlar ihop i rabatten.

LÄS MER!

Min egen Trädgård® har en egen hemsida där du kan läsa mer om konceptet.

 Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × ett =

Rulla till toppen