Hjälp! Stockrosrost!

Känner du igen följande händelseförlopp: dina stockrosor ser frodiga och fina ut och knopparna lovar så mycket härlig blomning. Plötsligt blir blad efter blad gulprickigt och snart är de bruna och vissna. Stockrosrosten är på framfart.

Frisk och frodig stockros. Foto: Lena Boström

Stockrosrost är en allvarlig skadegörare på stockrosor. Den orsakas av en svampsjukdom som även kan drabba vildväxande malvor.

Hur ser stockrosrost ut!

Under torra och varma somrar kan angrepp av rost på stockrosor bli omfattande. På bladen, först och främst på undersidan, bildas små gula kuddar som syns i form av prickar. Senare blir kuddarna bruna. Stjälkarna kan också angripas. Starka angrepp kan leda till att bladen vissnar och att knopparna inte slår ut.

Svampsporerna övervintrar i stockrosens bladrosett och kan därför angripa redan de allra första bladen som kommer på våren.

Vad gör jag åt rost på mina stockrosor?

Tyvärr kan en stockros som är hårt drabbad av rost behöva grävas upp. Den kommer aldrig bli en vacker planta i alla fall och riskerar bara att sprida svampen vidare till andra plantor. Ta bort alla angripna växtdelar!

Förebygg allvarliga angrepp genom att vara alert på våren med att plocka bort blad så snart det visar symptom. Detta kan rädda plantan den säsongen och hindra att rosten sprider sig vidare! Var noga med att städa bort alla blad på hösten! Det finns stockrossorter som är mer eller mindre resistenta mot rost. De fleråriga Alcea ficifolia-sorterna brukar exempelvis inte drabbas.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 5 =

Rulla till toppen