Vår vanligaste hortensia!

Hydrangea macrophylla, på svenska hortensia eller trädgårdshortensia, är den art av hortensia som vi odlar mest och som många sorter härstammar från. Hydrangea kommer från grekiskans ’hydro’, som betyder vatten och syftar på växten behov av vatten. Macrophylla syftar på att artens blad är stora.

Ett hav av hortensior!
Hydrangea macrophylla Endless Summer ®, ’Bloom Star’.

 Olika blomställningar på hortensia

Hortensior delas upp i två grupper med hänsyn till blommans form: 

Hortensia-Gruppen: hit hör de hortensior vars blommor beskrivs som rundade, bollformade eller klotformade. Den engelska termen som används även i Sverige är ”mophead” (mopp).
Bollformad hortensia.
Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Spetsmössa-Gruppen: hit hör hortensior med flata blomställningar. Den engelska termen är ”lacecap” (spetsmössa) och den tyska är ”teller” (tallrik). Båda termerna används även på svenska.

Hydrangea macrophylla ’Zorro’ med lacecapblomma på väg att slå ut.
Hydrangea macrophylla ’Zorro’  har slagit ut i full blom med sin flata så kallade lacecap- eller spetsmössablomma

Hortensior och färgen på blomman

Hur är det nu med jorden och färgen på hortensia? De flesta vet att det är något man ska tänka på, men vad? Enkelt uttryckt:

Köper du en blå hortensia och vill att de ska fortsätta vara blå måste du plantera växten i kalkfattig, sur jord, med pH runt 4,5-5,5. I sådan jord frigörs aluminium lätt vilket tas upp av hortensian och färgar blommorna blå. Plantera alltså din blå hortensia i rododendronjord om du vill att den behålla färgen.

Köper du en rosa hortensia och planterar den i din vanliga trädgårdsjord, som brukar vara allt från svagt sur, neutral till lätt basisk, kommer den fortsätta vara rosa. Planterar du den i sur jord ändras färgen till blå.

Köper du en vit hortensia behåller den oftast färgen på blomman oberoende vilket pH jorden har, men vissa sorter kan börja skifta i blått i sur jord.

Plantering och skötsel av hortensia

Hydrangea macrophylla, hortensia, trivs i mullrik, luftig och något fuktig jord i sol till lätt skugga. Hortensia går utmärkt att plantera i större kruka och blir jättevacker på terrass och trappa. Beroende på sort kan den odlas upp till zon 4.

Så till beskärningen som många upplever som lite krånglig. Det är inte svårt att klippa en hortensia men det är bra att veta hur du gör för att få så mycket blommor som möjligt.

Hortensior sätter traditionellt blomknoppar längst ut på de skott som har bildats året innan, sk ettåriga skott eller fjolårsskott. Klipp alltså inte bort dessa. Beskär hortensian genom att ta bort de flesta av de grenar som har blommat så hålls busken vital och rikblommande.

Det finns en serie hortensior som heter Hydrangea macrophylla Endless Summer ®, med än så länge fyra olika sorter. De blommar både på fjolårsskott och på nya skott, sk årsskott, vilket ger en riklig och lång blomning. Beskär Endless Summer ®-hortensior genom att bara putsa bort döda grenar och gamla blomställningar på våren, när risken för frost är över.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 2 =

Rulla till toppen